X-Time Out: Erik Lamela

Kao i brojni zemljaci prije njega ovaj Argentinac je kao prvu destinaciju van domovine u karijeri odabrao Italiju iz koje je otišao u Englesku.

Erik Lamela rođen je 4. marta 1992. godine u Buenos Ajresu, član je Totenhema i igra u veznom redu ili na krilu. Fudbal je počeo trenirati u River Plati kada je imao sedam godina da bi odmah potom Barselona ponudila njemu i porodici 100.000 funti te posao i smještaj roditeljima da se presele u Barselonu gdje bi on igrao fudbal za omladinske selekcije, baš kao što je to bio slučaj sa Lionelom Mesijem, ali oni nisu pristali na to.

Sa samo 12 godina Erik je postigao 120 golova za mlade timove Rivera pa je snimljen dokumentarni film o njemu u kojem se talentovani dječak izjasnio kao veliki obožavatelj Dijega Armanda Maradone. Debi za ekipu sa Monumentala imao je 14. juna 2009. protiv Tigrea u Klausuri i na teren je ušao u 80. minutu kao zamjena za Roberta Floresa. Prvi golu dresu Rivera postigao je 5. decembra 2010. na meču sa Kolonom. U sezoni 2010/11 bio je starter u ekipi i odigrao je 34 utakmice pri tom postigavši četiri gola.

Tokom dvije sezone u jedom od dva najveća argentinska kluba odigrao je 36 utakmica da bi se 6.avgusta 2011. pridružio Romi u transferu vrijednom 12 miliona evra plus dva miliona u zavisnosti da li će odigrati 20 i više utakmica u sezoni.

Lamela je potpisao petogodišnji ugovor prema kojejm je u prvoj godini trebalo da zaradi 1,8 miliona evra plus 350.000 u zavisnosti od partija i to bi išlo do 2,85 miliona u posljednjoj godini ugovora. Prvi gol za Rimljane postigao je 23. oktobra iste godine na susretu sa Paleromom i prvu sezonu na Olimpiku završio je sa 31 utakmicom i šest golova.

Ugovor sa Romom nije odradio do kraja pa je samo dvije sezone proveo u “vječnom gradu” tokom kojih je stigao do brojke od 62 nastupa i 19 golova da bi tada stigla ponuda Totenhema pa je 31. avgusta 2013. Lamela prešao u “pijevce” za 25,8 miliona funti plus 4,2 miliona bonusa.

Tako je Lamela postao najskuplji igrač ekipe u istoriji oborivši prethodni rekord Roberta Soldada i Paulinja. Debi je imao odmah idućeg dana protiv Arsenala u derbiju sjevernog dijela Londona. Ove godine produžio je ugovor sa Totenhemom do 2022- godine.

Iako je odlično igrao u omladinskim kategorijama kluba, dres reprezentacije Argentine obukao je tek u U20 selekciji i to 2011. godine na Svjetskom prvenstvu.

Debi za seniorski sastav imao je 25. maja iste godine na prijateljskoj utakmici sa Paragvajem da bi 3. septembra 2014. postigao prvi gol za “gaučose” u prijateljskoj utakmici sa Njemačkom u reprizi finala sa Mundijala u Brazilu. Bio je dio ekipe koju je predvodio Herardo Martino na Kopa Americi 2015. kao i godinu kasnije na Kopa Americi Sentenario. Nije bio učesnik Mundijala u Rusiji i do sada je nastupio na 23 utakmice i postigao je tri gola.