X-Time Out: Bruno Alves

Kao kapiten povešće nekada slavni klub u novi prvi veliki derbi sezone, a definitivno je jedan od najiskusnijih igrača u ekipi koja se nakon nekoliko godina i velikih problema vratila u Seriju A.

Bruno Alves rođen je 27. novembra 1981. godine u Povoa de Varžimu i još ne želi da prekine sa aktivnim igranjem pa je ovog ljeta stigao u Parmu. Iza sebe ima veoma bogatu karijeru, a fudbal je počeo igrati u lokalnom Varžimu prije nego što se sa 17 godina pridružio juniorima Porta. Za B tim slavnog tima iz Portugala prvi put je zaigrao 2000. godine i narednih pet godina zvanično je bio član ekipe mada je u tom periodu igrao i za A tim, a čak tri puta slat je na pozajmice.

Prvo je 2002. pozajmljen Farenšeu na godinu u kojem je odigrao 46 utakmica i dao tri gola što je dobar učinak obzirom da je štoper. Zatim je iduću sezonu proveo u Vitoriji Gimaraeš gdje je igrao mnogo manje te je skupio 26 nastupa uz jedan pogodak. Poslije dvije pozajmice u domovini uslijedila je treća, ali van granica dražave pa je završio u AEK-u iz Atine.

Poslije 27 utakmica na kojima se nije upisao među strijelce uslijedio je povaratak u Porto kada je produžio ugovor na još pet godina dok se za mjesto u timu borio sa Rikardom Kostom i Žoao Paulom. Dolazak Žezualda Fereire na mjesto glavnog trenera pokazao se kao veoma bitna stvar u njegovoj karijeri i kasnije se ispostavilo kao prekretnica. Zajedno sa saigračem Pepeom nametnuo se kao glavni štoperski par.

Nakon pet vezanih sezona, od osam ukupno, zabilježio je 119 nastupa i čak 14 puta se upisao među strijelce što ne čudi mnogo jer je poznato da je veoma dobar igrač glavom i posebno opasan nakon kornera. Rastanak sa Portom desio se 2010. godine kada je odlučio da prihvati bogatu ponudu Zenita iz Sankt Peterburga tešku 22 miliona evra te se pridružio zemljacima Daniju i Fernandu Meiri u ruskom timu.

Kada je stigao trener Lućano Spaleti opisao ga je kao veoma bitnog igrača u svom timu, koji ima iskustvo, snagu i karakter. Zanimljivo je da je svoj prvi gol za Zenit postigao 30. septembra protiv bivšeg kluba AEK-a. To mu je ujedno bio jedini pogodak u dresu bogate ruske ekipe u kojoj je proveo tri sezone. Rastanak sa Rusima desio se 5. juna 2013. kada je prihvatio trogodišnju ponudu Fenerbahčea, a transfer je iznosio 5,5 miliona evra dok je on godišnje zarađivao 2,5 miliona.

Ugovor sa turskom ekipom odradio je do kraja te skupio 75 mečeva i tri gola. Kao ptica selica ponovo je promijenio državu i ovaj put kao slobodan igrač otišao u Italiju gdje se obavezao Kaljariju na dvije godine.

Debitovao je 15. avgusta 2016. u pobjedi nad Spalom dok je prvi gol dao 11. septembra. Nakon jedne sezone i 36 utakmica riješio je da mu je dosta Italije pa je prihvatio ponudu Rendžersa 31. maja prošle godine i dogovorio saradnju na dvije godine. Ugovor je raskinut na obostrani zahtjev pa se ovog ljeta vratio u Italiju i dogovorio saradnju sa Parmom.

Dres reprezentacije Portugala obukao je u U20 selekciji da bi potom bio dio U21 tima kao i B selekcije, te olimpijske reprezentacije. Debi za seniorski sastav imao je juna 2007. protiv Kuvajta. Bio je učesnik evropskih prvenstava 2008, 2012. i 2016. godine  kao i Mundijala 2014. a do sada je skupio 96 nastupa i dao 11 golova.

Najviše je prepoznatljiv kao stamen igrač koji čvrsto i žestoko ulazi u duele a koji se i često završe dodjeljenim kartonom.