X-Time Out: Stiven Džerard

Iako je trener definitivno je najveća zvijezda jednog od dva najveća tima sa ovog dijela britanskog ostrva. Uspješnu igračku karijeru pokušaće dodatno da obogati i kao trener pa se veoma brzo prihvatio posla u slavnom klubu.

Stiven Džerard rođen je 30. maja 1980. godine i trenutno je trener škotskog Glazgov Rendžersa. Tokom karijere nastupao je samo za dva tima, matični Liverpul i Los Anđeles Galaksi. Rođen je u Vistonu, mjestu pokraj Liverpula i sa devet godina pridružio se Liverpulovoj omladinskoj akademji dok je sve ostalo istorija. Jedan je od najomiljenijih igrača “redsa” svih vremena i ostavio je dubok trag u klubu sa Enfilda za kojeg je debitovao 29. novembra 1998. na utakmici protiv Blekburna. Tada je ušao u igru u posljednjem minutu utakmice, umjesto Vegarda Hegema, dok je u debitantskoj sezoni zabilježio 13 nastupa.

U sezoni 2000/01 ustalio se u timu i odigrao je 50 utakmica u svim takmčenjima i postigao deset golova čime je dao značajan doprinos osvajanju troduple krune, FA kupa, Liga kupa i Kupa UEFA. Kapiten kluba postao je oktobra 2003. umjesto Samija Hipije i traku je nosio više od deset godina, duže od bilo kojeg igrača prije njega. Sezonu 2003/04 Liverpul je završio bez osvojenog trofeja što je koštalo posla dotadašnjeg trenera Žerara Ulijea, a pojavile su se glasine da bi Džerard mogao da napusti Liverpul i pređe u Čelzi. Nakon dolaska u klub novog trenera Rafaela Beniteza, Džerard je odlučio da odbije ekipu iz Londona koja je bila spremna da za njega plati obeštećenje od 20 miliona funti.

Tokom sezone 2004/05 pretrpio je povredu koja ga je udaljila od terena šest sedmica i na povratku u meču Lige šampiona postigao je gol protiv Olimpijakosa koji je njegov tim odveo u dalje takmičenje. U finalu Lige šampiona, te sezone Liverpul je igrao sa Milanom koji je na poluvremnu vodio sa 3:0, da bi Englezi izjednačili rezultat do kraja meča i slavili na penale.

U sezoni 2005/06 Džerard je postigao 23 pogotka u 53 nastupa za Liverpul u svim takmičenjima. Postigao je i dva gola u finalu FA Kupa protiv Vest Hema među kojima i izjednačujući gol koji je Liverpul odveo u produžetke. Liverpul je dobio na penale, što im je bio drugi uzastopni trofej osvojen na taj način. Golovima u tom finalu on je postao jedini fudbaler koji je uspio da postigne bar po jedan gol u finalima Lige šampiona, FA kupa, Liga kupa i kupa UEFA.

U sezoni 2006/07 Džerard je bio strijelac gola iz penala u revanš utakmici polufinala Lige šampiona kojim je Liverpul eliminisao Čelzi da bi u svom drugom finalu u tri sezone Liverpul bio poražen od Milana sa 2:1. Svoj 400. meč u dresu Liverpula odigrao je 28. oktobra 2007. protiv Arsenala. Svoj 300. meč u Premijer ligi je odigrao 13. aprila 2008. protiv Blekburna. U evropskim kupovima je 100. utakmicu odigrao 10. marta 2009. u pobjedi svog tima nad Real Madridom od 4:0. Taj jubilej obilježio je sa dva gola dok je 2012. postigao het-trik u utakmici protiv Evertona, nešto što nije učinjeno još od 1935. godine.

Januara 2015. najavio je napuštanje kluba nakon 17 godina. Igračku karijeru je završio novembra 2016. u Los Anđeles Galaksiju da bi 21. januara 2017. počeo trenersku karijeru u akademiji Liverpula, a u aprilu ove godine sjeo na klupu Rendžersa.

Za mladu fudbalsku reprezentaciju Engleske je odigrao četiri utakmice i postigao je jedan pogodak dok je za seniorsku reprezentaciju Engleske debitovao 31. maja 2000. protiv Ukrajine. Džerard je 21. jula 2014. godine objavio da neće više igrati za reprezentaciju za koju je tokom 14 godina nastupao 114 puta (treći na listi iza Pitera Šiltona (125) i Dejvida Bekama (115)) i postigao 21 gol.