Zbog Serene mu prijete smrću

mark-najt
picture source: www.dailymail.co.uk

Završen je i posljednji gren slem u sezoni. Srbija slavi Novaka Đokovića, Japan Naomi Osaku, ali i dalje je centralna tema Serena Vilijams. Amerikanka je poražena u finalu, kada je došlo do nemilih scena, odnosno svađe Vilijamsove sa sudijom.

Naime Serena je bila nezadovoljna najpre jer je, protivno pravilima, komunicirala sa trenerom između poena, potom joj je oduzet poen zbog protesta, a kada se razbjesnila, oduzet joj je i gem, pa je Japanka povela sa 5:3, nedugo zatim i trijumfovala.

A jedan od onih koji je imao šta da kaže na račun najbolje teniserke svijeta svih vremena bio je i Australijski karikaturista Mark Najt. On je to neprijatno finale video ovako:
Vilijamsova je prikazana kao ogromno biće, pet puta veće od svoje suparnice, i to kako skače po reketu dok sudija moli njenu rivalku: “Možeš li, molim te, da je pustiš da pobjedi?”.

Serena-Williams-Mark-Knight

Mnogi su ovu karikaturu vidjeli kao rasističku i seksističku, a pojedini su otišli toliko daleko da su Najtu pretili smrću! O tim prijetnjama, javnost je obavjestio australijski medijski portal “News.com.au”, dok je Najtov list, Herald, stao u odbranu pomenutog radnika, ističući da “sama karikatura nema apsoloutno nikakve veze sa polom i rasom onih koji su na njoj nacrtani”.

Karikaturista i šef izdavačke kuće za koju radi su pojasnili da je ovo dijelo nastalo nakon US Opena.

Ova karikatura nema veze ni sa polom, ni sa rasom. Akcenat je stavljen na jadno ponašanje Serene u finalu. Velika šampionka je imala ogroman ispad pred očima javnosti i karikatura to i prikazuje – glasilo je objašnjenje.