Orlovi na startu Svjetskog prvenstva priželjkuju zlato

odbojkasi-srbija-oss
picture source: http://www.bktvnews.com

Odbojkaši Srbije duboko u srcu priželjkuju zlato, a koliko zaista mogu na 19. Svjetskom prvenstvu, saznaće možda već večeras u Bariju, kada se u prvom kolu grupe C sastaju sa Amerikancima. “Orlovi” nestrpljivo iščekuju start šampionata i žele već odmah da rašire krila. Ali, su i čvrsto na zemlji, dobro znaju snagu SAD, ali i ostalih rivala, u grupi, prvenstveno  Rusa.

Šampionat otvaramo sa Amerikancima i taj meč je veoma važan, ne samo zbog pobjede, nego i zbog samopouzdanja. Oni su izvanredna ekipa i biće veoma teško savladati ih. Važno je da krenemo na pravi način, ali ništa nije izgubljeno i ako doživimo poraz, jer je šampionat veoma dugačak. Uostalom, sistem takmičenja je takav da vas tjera da stalno igrate dobro i da uvijek idete na pobjedu – ističe kapiten Nemanja Petrić.

nemanja-petrić

Poslije Amerikanaca Orlove očekuju dueli sa Kamerunom, Tunisom, Australijom i u posljednjem meču grupe C sa Rusijom. Podsjetimo, četiri selekcije idu u drugu fazu.
O Kamerunu i Tunisu ne znamo mnogo, ali sam ubjeđen da imaju kvalitet. Australija i te kako zna da bude neugodna, umije da iznenadi favorite, što jasno govori da protiv svake selekcije moramo da budemo obazrivi. Sjetimo se samo prošlogodišnjeg EP u Poljskoj, kada smo jedva savladali Estoniju. Rusi su na kraju, a oni se po mnogima izdvajaju kao favoriti broj jedan za zlato. Srećom, sa njima znamo da se nadigravamo. Jasno je da je grupa teška, da je sistem neobičan, da neće biti nimalo lako. Ali, tako je i ostalim reprezentacijama – podvlači Petrić.

“Orlovi” na Prvenstvo nisu došli samo da bi učestvovali. Tiho priželjkuju titulu prvaka svjeta i ne kriju da bi ih samo medalja zadovoljila.
Ambicije su uvijek iste, bilo o kom takmičenju da se radi. Uvijek se želi najviše i prirodno je da tiho priželjkujemo zlato. Pitanje je samo da li o tome javno da se govori i da se na tome potencira. Imamo kvalitet za medalju. Druga je stvar što Svjetsko prvenstvo odavno nije bilo ujednačeniji, pa kao i mi, još šest, sedam reprezentacija sa istim ambicijama dolazi na SP – optimista je Petrić.

rusija-srbija-evropsko-prvenstvo-odbojka

Trofejni primač smatra da je najvažnije izboriti treću fazu, u kojoj će se šest selekcija, podijeljenih u dvije grupe, boriti za polufinale.
Kada se dođe do borbe za medalju, onda ekipa nadmaši samu sebe, ponekad igra i iznad svojih mogućnosti – ubjeđen je Petrić.

Nemanja optimizam gradi na odličnom radu na pripremama, kao i u partijama koje su pružili protiv Francuske. Naglašava da su po povratku iz Pariza dodatno radili na ispravljanju nedostataka. Smatra da zbog želje da se pozlate sebi ne stvaraju dodatni pritisak:
Atmosfera u ekipi je odlična i nadamo se najboljem. Ne vidim ni da na bilo koji način sebi stvaramo pritisak. Svaki sportista dolazi na veliko takmičenje sa željom da ostvari najviše što može, da se domogne zlata. Pitanje je samo koliko je to u datom trenutku realno, tim prije što ima šest, sedam selekcija, koje imaju pravo da se nadaju najvišem stepeniku. Među njima smo i mi. Dakle, sve je moguće.-

srbija-odbojkaši

Selekcija je u odnosu na SP 2014. u Poljskoj, gdje je bila deveta, dosta napredovala.
Tada su neki drugi igrači bili u glavnoj ulozi. Šampionat nismo završili onako kako smo željeli, ali ne bi se trebalo vraćati unazad. Bitno je da su sada mnogi igrači sazreli individualno, a samim tim i mi kao grupa. Nismo se promijenili samo mi, već i svjetska odbojkaška scena, tako da je u ovom trenutku teško predvidjeti ishod na SP – naglašava Petrić.

Sistem takmičenja je veoma komplikovan, ali previše ne opterećuje Petrića:
Iskreno, i ne razumijem ga najbolje. Bitno je da pobjeđujemo, jer samo tako možemo da ostvarimo cilj. Oni se trude da uvijek urade nešto novo i često zbog toga zakomplikuju prvenstva.-