X-Time Out: Uroš Đurđević

uroš-đurđević

Bio je velika nada srpskog fudbala koji još ima priliku da se dokaže u najboljem svjetlu mada je sada na novom početku.

Uroš Đurđević rođen je 2. maja 1994. godine u Beogradu i prošao je mlađe kategorije Crvene Zvezde i Rada u kojem je započeo profesionalnu karijeru. Za “građevinare” je debitovao 28. avgusta 2011. godine protiv Slobode iz Užica kada je trener ekipe bio Slavko Petrović, a na terenu je zamijenio Luku Milivojevića. Te sezone odigrao je sedam utakmica ulazeći kao zamjena i nije postigao gol.

Svoj prvi pogodak u profesionalnoj karijeri dao je 17. novembra 2012. Na 25 utakmica u svim takmičenjima postigao je devet golova i upisao asistenciju. Nakon odlične sezone za njegove usluge bili su zainteresovani Partizan i Anderleht, ali je ostao na Banjici.

djurdjevic-vitese

Ipak u januaru 2014. prešao je u holandski Vitese sa kojim je potpisao četvorogodišnji ugovor. Debi za novi klub imao je 7. februara u Eredivisiji protiv Den Haga. U julu 2014. postigao je gol u prijateljskom meču protiv Čelzija da bi 1. februara 2015. postigao spektakularan pogodak protiv Ajaksa u 85. minutu za pobjedu Vitesea 1:0.

Tokom dvije sezone provedene u Holandiji ulazio je u igru uglavnom u završnici utakmica i skupio je 24 nastupa i postigao jedan gol. Sporazumno je raskinuo ugovor sa Holanđanima 14. avgusta da bi četiri dana poslije toga potpisao ugovor sa Palermom. Na debiju u Seriji A postigao je gol protiv Karpija, a utakmica je završena rezultatom 2:2. U sljedećem kolu počeo je utakmicu u startnoj postavi protiv Milana na San Siru, ali je morao izaći iz igre u 56. minutu zbog povrede i propustio je narednih deset utakmica.

FK-PARTIZAN-Đurđević

Tokom jedne sezone koliko je proveo u Italiji skupio je 14 nastupa i dva gola. Uslijedio je povratak u Srbiju i to u Partizan sa kojim je potpisao saradnju 22. avgusta 2016. na tri godine. Pet dana kasnije je debitovao u Superligi Srbije u pobjedi protiv svog bivšeg kluba Rada. Svoj prvi gol za Partizan u Superligi postigao je 2. oktobra protiv lučanske Mladosti, a te sezone bio je mnogo produktivan pošto je na 34 meča protivničku mrežu zatresao 27 puta.

đurđević-olimpijakos

Svrstan je u najbolji tim Superlige i proglašen za najboljeg igrača lige. Uslijedio je odlazak u Olimpijakos sa kojim je potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 2,6 miliona evra 29. avgusta 2017. i uzeo broj devet. Prvi gol za novi klub postigao je 16. septembra protiv Asteras Tripolija i do kraja sezone upisao je 30 nastupa za klub, u svim takmičenjima i postigao sedam golova. Grčki tim nije bio posebno zadovoljan njegovim učinkom, a i problemi u upravi velikana iz Atine uslovili su da on potraži novu sredinu pa je ovog ljeta stigao u Sporting za 2,5 miliona evra što je klupski rekord.

đurđević-srbija

Učestvovao je na Evropskom prvenstvu do 19 godina 2013. gdje je reprezentacija Srbije osvojila titulu prvaka i postigao je gol na polufinalnoj utakmici sa Portugalom. Sa devet golova Đurđević je bio najbolji strijelac reprezentacije Srbije do 21 godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. u Poljskoj. Poziv u seniorski tim “orlova” dobio je 9. marta 2017. za kvalifikacioni meč protiv Gruzije, ali ga je odgledao sa klupe za rezervne igrače pošto nije ulazio u igru.