X-Time Out: Radosav Petrović

radosav-petrovic-sporting

Prošle sezone nije se naigrao u portugalskom velikanu dok bi sada već u petom kolu mogao da izjednači taj broj nastupa.

Radosav Petrović rođen je 8. marta 1989. godine u Ubu i fudbalom se počeo baviti u Jedinstvu gdje je dobio nadimak Raća. Nastupao je za sve selekcije ovog kluba prije nego je debitovao u seniorskom timu tokom sezone 2006/07 da bi nakon jednogodišnjeg staža preselio u Radnički iz Obrenovca. Nakon jedne sezone, tačnije 20. juna 2008. prešao je u Partizan sa kojim je potpisao petogodišnji ugovor, a debi je imao 8. avgusta u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv Bakua. Golovi mu nisu jača strana što i ne čudi obzirom da igra na poziciji zadnjeg veznog igrača pa je prvenac u crno-bijelom dresu imao 21. maja 2009. u posljednjem meču sezone protiv Čukaričkog. Tokom tri sezone provedene na JNA odigrao je 70 utakmica i dao 17 golova.

radosav-petrovic-partizan

Početkom avgusta 2011. postao je fudbaler engleskog Blekburna u transferu vrijednom oko 3,4 miliona evra, ali dogovor o transferu Petrovića u Englesku nije mogao da bude ozvaničen prije nego što je dobio radnu dozvolu. Petrović je radnu dozvolu dobio zahvaljujući tome što se našao u dresu nacionalnog tima na bar 75 odsto utakmica koje je reprezentacija Srbije odigrala u prethodne dvije godine. Nju je dobio 9. avgusta pa je postao član engleskog tim gdje je proveo samo sezonu i odigrao 19 mečeva na kojima se nije upisao u strijelce.

petrovic-dinamo kijev

Uslijedio je prelazak u Genčlerbirligi za kojeg je nastupao naredne tri sezone pa je skupio 77 nastupa i dao sedam golova. To ga je preporučilo kijevskom Dinamu koji ga je doveo u svoje redove i 26. maja 2015. potpisao je petogodišnji ugovor kao slobodan igrač. Prvi meč za Ukrajince odigrao je 19. jula da bi 4. decembra dao prvi gol. Ugovor nije odradio do kraja po je 14. juna 2016. dogovorio četverogodišnju saradnju sa Sportingom, ali je uskoro bio pozajmljen Rio Aveu u kojem je odigao 13 utakmica.

radosav-petrovic-srbija

Za reprezentaciju Srbije do 21 godine je debitovao 11. oktobra 2008. u meču protiv Danske u plej-ofu kvalifikacija za U21 Evropsko prvenstvo 2009. Za reprezentaciju igrača do 21. godine odigrao je tri utakmice. Za seniorsku reprezentaciju Srbije debitovao je 12. avgusta 2009. u prijateljskoj utakmici protiv Južnoafričke Republike, a posljednji put dres “orlova” obukao je 13. novembra 2015. na prijateljskom meču protiv Češke (1:4) u Ostravi. Odigrao 44 utakmica i postigao dva gola. Učesnik je Svjetskog prvenstva 2010. u Južnoj Africi i zaigrao je u grupnoj fazi na meču sa Njemačkom.