FIFA “Zlatna lopta” u konkurenciji Ronaldo, Modrić i Salah

salah-modric-ronaldo
picture source: www.tz.de

FIFA će večeras na Gali u Londonu podijeliti godišnje nagrade, a svijet najviše zanima hoće li Luka Modrić ili Mohamed Salah prekinuti dominaciju Kristijana Ronalda i osvojiti “Zlatnu loptu” za najboljeg igrača.

U Londonu će biti dodeljene i nagrade za najboljeg igrača u ženskoj konkurenciji, te najbolje trenere svijeta u obe konkurencije, izabraće se najlepši gol, a sindikat fudbalera FIFpro će po glasovima igrača širom svjeta objaviti i najbolji tim za 2018. godinu.

Portugalski napadač Kristijano Ronaldo neće  prisustvovati dodijeli nagrada, što bi mogao biti znak da će priznanje za najboljeg fudbalera svijeta dobiti hrvatski kapiten Luka Modrić.

Niko iz Juventusa neće prisustvovati jer je prekratko vrijeme od našeg večerašnjeg povratka u Torino te utakmica u srijedu te iduću subotu. Juventus je zahvalan na pozivu, ali ne može se odazvati, rekla je juče Enrika Tarči, zadužna za odsnose sa javnošću. Mnogi smatraju da je ovo više nego jasan znak da nagrada ide u ruke sjajnom Luki Modriću. Inače, ovo nije prvi put Portugalcu da eskivira dodjele priznanja kada već zna da nije dobitnik.

luka-modric

Juventus je u nedjelju s 2-0 pobijedio Frosinone, ekipu iz istoimenog gradića udaljenog 596 kilometara od Torina, a prvi pogodak je dao Ronaldo. U srijedu će u Torinu igrati protiv Bolonje. Uz Ronalda u Londonu su u ponedjeljak trebali biti i Juventusov trener Masimiliano Alegri te klupski predsjednik Andrea Anjeli.

Real Madrid također u srijedu igra prvenstvenu utakmicu u gostima protiv Sevilje, ali čitava ekspedicija europskog prvaka poletjet će u ponedjeljak u 13 sati za London. Uz 33-godišnjeg Modrića u avionu će biti ranije nominirani kapiten Serhio Ramos, lijevi bek Marselo, branič Rafael Varan i golman  Tibo Kutroa. Također uz njih  putuju i predsjednik Florentino Perez i direktor za odnose s institucijama Emilio Butragenjo.

Luka-Modrica-UEFA

Prošli mjesec je Modrić osvojio nagradu za najboljeg fudbalera Europe u organizaciji europskog saveza UEFA-e, a 34-godišnji Ronaldo je bio otkazao dolazak na tu priredbu u Monako. Njegov zastupnik Horhe Mendez ondje je rekao da je njegov klijent trebao dobiti nagradu a ne Modrić što je zatim ponovio Alegri na konferenciji za medije.