UEFA zvanično uvodi VAR

VAR-uefa
picture source: www.engadget.com

Sjajne vijesti stižu  iz švicarskog Niona, gdje je Unija evropskih fudbalskih federacija (UEFA) potvrdila  da će od sezone 2019/20 u klupskim i reprezentativnim takmičenjima početi upotreba video tehnologije, poznatije kao VAR!

Od naredne sezone popularni VAR počinje da se koristi u Ligi šampiona i UEFA Super Kupu, a na reprezentativnom nivou video tehnologija će se koristiti od EURA 2020. godine.

Uvjereni smo da ćemo do implementacije VAR tehnologije u augustu 2019. godine imati dovoljno vremena da uvedemo u upotrebu ovaj robusni sistem i da na vrijeme obučimo sve sudije kako bi uspješno i efikasno koristile VAR u najjačem klupskom takmičenju na svijetu, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

čeferin-uefa.

Masovnije klupsko takmičenje pod okriljem UEFA biće pokriveno video tehnologijom od sezone 2020/21, što znači da će VAR u Ligi Evrope kasniti jednu sezonu u odnosu na Ligu šampiona.

Ovim je stavljena tačka na višegodišnji sukob mišljenja između FIFA i UEFA jer se evropska kuća fudbala dugo protivila video tehnologiji u fudbalu koju je FIFA prva počela da koristi na takmičenjima kojima upravlja.