X-Time Out: Žoel Matip

žoel-matip

Kada je prije dvije godine stigao u klub imao je veću minutažu nego što je ima sada, ali je jedan od bitnijih igrača ekipe.

Žoel Matip rođen je 8. avgusta 1991. godine u Bohumu i majka mu je Njemica dok je otac nekadašnji fudbaler Žan Matip, a brat Marvin Matip dok mu je Žozef Dezire Žob rođak. Karijeru je započeo u Vajtmaru 45 prije nego se pridružio Bohumu 1997. godine. Poslije tri godine provedene u omladinskim timovima primijetio ga je Šalke i doveo u svoj mladi tim 4. jula 2000. Tu je ostao narednih devet godina i debi za seniorski sastav kluba iz Gelzenkirhena imao je 17. oktobra 2009. u Regionalnoj ligi protiv Sarbrikena.

joel-matip šalke

Debi u Bundesligi imao je protiv najtežeg rivala, Bajerna, i to 7. novembra iste godine i odmah je postigao gol da bi na kraju susreta ponio nagradu Igrača utakmice. Novi ugovor sa Šalkeom potpisao je 2. marta 2010. kada se obavezao na troipogodišnju vjernost da bi januara 2012. ekipa sa Feltins arene objavila da  će Matip potpisati novi ugovor koji ga ostavlja u klubu sve do 2016. godine. Tokom sedam sezona provedenih u prvom timu skupio je 194 utakmice i dao je 17 golova što je i više nego dobro za jednog štopera.

matip99

Sam Matip je 15. februara 2016. izjavio da je potpisao predugovor sa Liverpulom na četiri godine i da će u englesku ekipu otići kao slobodan igrač nakon što mu istekne saradnja s Šalkeom. Zvanično, igrač Liverpula postao je 1. jula i uzeo dres sa brojem 32 dok je Kameron Branagan koji je ranije nosio taj broj uzeo 25. Debi za “redse” imao je 23. avgusta protiv Barton Albiona u Liga kupu dok je prvi gol postigao 29. oktobra na Selhrst parku protiv Kvins Park Rendžersa. Do sada je skupio 58 mečeva i dao je tri gola, a ove sezone odigrao je četiri susreta.

Joel-Matip-kamerun

Obzirom da je rođen u Njemačkoj imao je pravo da bira za koju reprezentaciju želi igrati, ali je on odabrao Kamerun zbog oca, a prvi put u nacionalni tim pozvan je 23. decembra 2009. mada nije zaigrao na afričkom Kupu nacija iduće godine. Tada još nije bilo jasno za koju selekciju će se opredjeliti već je da bi to konačno potvrdio 2. marta 2010. kada je bio sa selekcijom na prijateljskoj utakmici sa Italijom 3. marta iste godine.

Bio je dio ekipe koja je igrala na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. kao i na Mundijalu u Brazilu prije četiri godine gdje je dao gol protiv domaćina. Skandal se desio januara prošle godine kada je odbio poziv u reprezentaciju da nastupi na afričkom Kupu nacija pa je bio suspendovan na šest mečeva i dok je trajao AKN nije mogao da igra za svoj klub. Do sada je odigrao 27 utakmica, dao jedan gol, ali ga već tri godine nema u nacionalnoj selekciji.