Srbija na prvom gostovanju Crnoj Gori

srbija-crna gora
picture source: facebook.com

U 3. kolu C Lige nacija, grupa 4, fudbalska reprezentacija Srbije gostuje selekciji koju niko, ali baš niko u srbijanskoj ekspediciji ne doživljava kao tuđu zemlju.

Nekadašnji učitelj Mladena Krstajića, danas selektor Crne Gore, Ljubiša Tumbaković, računa na nekoliko aduta na svojoj strani. Prvo, za Srbiju ne mogu da igraju Aleksandar Kolarov, Nemanja Matić i Adem Ljajić, ali računa i na podršku sa tribina.

Podgorica je juče prilično mirno, skoro uspavano, dočekala fudbalsku ekspediciju iz Beograda. Nerealno dramatične najave pojedinih medija sa ove i one strane granice nisu se obistinile ni u naznakama. Sve se čini da je, bar u Podgorici, običnom svijetu stalo do neki drugih stvari prije fudbala i istorijskog duela Srbije i Crne Gore koje se sastaju po prvi put.

maksimovic-1

U odbrani je Srbija, dakle prilično oslabljena izostankom kapitena Kolarova. Tek je u problemu na sredini terena bez Matića i Ljajića. Ali, red je da mlađe snage pokažu koliko mogu i šta znaju. Nemanja Maksimović je sa reputacijom omladinskog svjetskog prvaka u prilici da večeras iskoristi priliku ako je dobije.

Selektor o tome odlučuje, a na nama je da pokušamo da dođemo do tri izuzetno važna boda. Pobjeda protiv Litvanije i remi sa Rumunijom u prva dva kola su samo motiv više da već u Podgorici zadržimo poziciju na vrhu tabele naše grupe – kaže Maksimović.

Preventivnom smirivanju moguće tenzije juče je pred crnogorskim i srpskim novinarima doprinjeo i selektor Srbije Mladen Krstajić originalnom izjavom:
Ovde se osjećamo kao kod kuće. Toliko Crnogoraca je u Srbiji, konkretno u Beogradu, moja cijela familija sa očeve strane je iz Crne Gore. Mi smo dva bratska naroda i zato očekujem sjajnu fudbalsku atmosferu na stadionu. –

krstajić-crna gora

Selektor Krstajić je kratko prokomentarisao “spornu” poruku Nemanje Matića na “Instagramu”.
Čuli smo se poslije njegove utakmice sa Njukaslom, kada me je obavijestio da je povrijeđen. Znam da je javnosti u Srbiji, više od meča sa Crnom Gorom, u fokusu sve oko Matića, ali nemam informaciju šta je htio s tim da kaže, jer se nismo čuli dva dana. Inače, živim za dan kada će bilo koja moja konferencija prije ili poslije utakmice biti obilježena samo pitanjima o fudbalu – kaže Krstajić.

Crnogorska policija nije željela da dozvoli ni promil rizika pri dolasku fudbalske reprezentacije juče u Podgoricu. Domaćin se istovremeno potrudio da “orlovi” imaju i povlašćeni tretman, jer je fudbalere i stručni štab Srbije odmah po sletanju, već na pisti dočekao autobus koji ih je pod policijskom pratnjom odvezao do hotela.

Mladen Krstajić je sinoć u 19.00 izveo svoje igrače na posljednji trening pred večerašnji duel sa selekcijom Ljubiše Tumbakovića, na stadion pod Goricom.