X-Time Out: Ćiprijan Tatarustanu

ciprian-tatarusanu

Među stativama reprezentacije naslijedio je legendarne Danijal Pruneu i Bogdana Steleu mada se i on može pohvaliti dobrom karijerom do sada.

Ćiprijan Tatarustanu rođen je 9. februara 1986. godine u Bukureštu i u lokalnom Juventusu počeo je karijeru, a debi u seniorskoj konkurenciji imao je 2003. godine da bi u naredne tri sezone bio član iste ekipe mada je šansu dobijao na kašičicu te skupio samo 29 nastupa. Tada je uslijedio transfer u Glorija Bistricu sa kojom je zaigrao u Prvoj ligi Rumunije i to u pobjedi nad Unirea Urzičenijem 23. maja 2007. godine. Maja 2008. godine objelodanjeno je da će Tatarustanu karijeru nastaviti u Steaui iz Bukurešta pa je sa 22 godine potpisao ugovor vrijedan milion i po evra.

tatarusanu-steua

Ipak, nije odmah dobio priliku i ostavljen je kao pozajmljen igrač u Gloriji da se kali dok je dolaskom u Steauu postao prvi izbor među stativama prije Robinsona Zapate. Debi na evropskoj sceni imao je 16. jula 2009. protiv Ujpešta u Ligi UEFA da bi 2. avgusta odigrao prvu utakmicu u Prvoj ligi Rumunije protiv Čehlalui Pjatra Nemta. Sa dva odbranjena penala umnogome je doprinio da njegov klub eliminiše Grashopers i izbori nastup u grupnoj fazi Lige Evrope. Dobre partije primjećene su u Italiji pa je Napoli juna 2011. ponudio tri miliona evra za njega, ali do realizacije ugovora nije došlo da bi Tatarustanu odbio produžetak saradnje sa Steauom i napustio tim ljeta 2014. te sa Fiorentinom potpisao petogodišnji ugovor 9. juna.

tata1

Za bivši tim skupio je 133 nastupa i očekivano se nije upisao u strijelce. Za novu ekipu debitovao je protiv francuskog Gengana u grupnoj fazi Lige Evrope da bi potom skupio sedam nastupa u istom takmičenju, a prvi meč u Seriji A na kojem je branio bio je onaj . janaura 2015. protiv Parme. Nakon što je Norberto Murara Neto otišao u Juventus jula 2015. Rumun je postao prvi izbor među stativama “viola” da bi iste godine dobio nagradu za najboljeg rumunskog fudbalera godine.

rumunija-ciprijan

Poslije tri sezone i 81 odigranog meča uslijedio je prelazak u Nant jula 2017. da bi prvi susret upisao 12. avgusta protiv Olimpika iz Marselja. Poziv u seniorsku reprezentaciju Rumunije dobio je avgusta 2009. od selektora Razvana Lučeskua i prvi nastup zabilježio je protiv Italije 17. novembra 2010. a bio je učesnik Evropskog prvenstva prije dvije godine u Francuskoj. Do sada je skupio 53 meča u dresu s nacionalnim grbom.