X-Time Out: Marselinjo Uertas

marselinho huertas

Veliko ime brazilske košarke prošle godine vratio se u klub u kojem je prije osam sezona ostvarivao odlične rezultate i sada želi da mu pomogne da dođe do nove šampionske titule odnosno da napravi dobar plasman u Evroligi.

Marselo Marselinjo Tiepo Uertas rođen je 25. maja 1983. godine u Sao Paulu i kao dječak košarku je igrao u brazilskom Pinjeirosu da bi tokom sezone 2001/02 debitovao u seniorskom timu FMU Sao Paulo, ali se nakon te sezone vratio u Pinjeiros za kojeg je igrao tokom 2003/04. Kao odličan potez pokazao se odlazak u SAD gdje je nastavio školovanje, ali i bavljenje košarkom. Stigao je srednju školu Kopel u Teksasu da bi prvo evropsko iskustvo imao u Španiji 2004. godine kada je stigao u Huventud iz Badalone.

marcelinho-huertas-fc-barcelona

U nekada slavnom klubu koji je osvajao Evroligu ostao je tri godine, a potom se preselio u Bilbao basket gdje je proveo sezonu 2007/08. Uslijedio je poziv Fortituda iz Bolonje pa je avgusta 2009. prešao u italijanski tim. Nije se mnogo zadržao i ostao je samo jednu sezonu te se vratio u Španiju gdje se pridružio Baskoniji. Tokom dvije sezone bio je jedan od zapaženijih igrača ekipa koja je mijenjala ime nekoliko puta zbog obaveza prema sponzorima pa se zvala Kaha Laboral odnosno Laboral kuća. Odlične partije nisu ostale neprimijećene jer je prosječno bilježio 10,3 poena uz 5,5 asistencija pa ga je angažovala Barselona u kojoj je proveo četiri godine i bio jedan od ključnih igrača ekipe.

huertas-lejkers

Iako nije imao sreće da bude draftovan za NBA ligu 2005. godine kada se prijavio dobio je angažman u Los Anđeles Lejkersima sa kojima je potpisao ugovor 9. septembra 2015. godine. Debi za ekipu iz “grada anđela” imao je 28. oktobra protiv Minesote ubacivši pritom dva poena uz po dva skoka i asistencije. Rekord sezone ostvario je 10. marta 2016. kada je protiv Klivlenda upisao 13 poena uz pet asistencija dok je četiri dana ranije imao učinak od deset poena i devet uspješnih dodavanja protiv Golden Stejta. Produžetak saradnje sa Lejkersima potpisao je 5. avgusta 2016. da bi 23. februara iduće godine bio trejdovan u Hjuston, a u suprotnom smjeru otišao je Tajler Enis.

Odmah nakon toga Roketsi su ga otpustili. U najjačoj ligi svijeta odigrao je 76 utakmica, jednom je bio starter, a u prvoj sezoni prosječno je bilježio 4,5 poena, a u drugoj 2,7. Nakon kraće pauze bez kluba 25. jula prošle godine, košarkaš koji može da igra na poziciji plejmejkera ili beka šutera dogovorio je dvogodišnju saradnju sa Baskonijom.

marselo-brazil

Bio je član reprezentacije Brazila sa kojom je osvojio zlatnu medalju na FIBA prvenstvu Amerike 2005. i 2009. kao i Južnoameričko prvenstvo 2007. Nastupao je na Svjetskim prvenstvima 2006, 2010 i 2016. kao i na Olimpijskim igrama 2012. i 2016, ali sa nacionalnom selekcijom nije ostvario zančajniji uspjeh.