X-Time Out: Vilijan

vilijan

Već nekoliko godina ovaj Brazilac veoma je bitan igrač engleske ekipe dok redovno skuplja nastupe i u dresu sa nacionalnim grbom.

Vilijan Borhes da Silva rođen je 9. avgusta 1988. godine u Ribeirao Piresu,predgrađu Sao Paula, igra na poziciji napadača ili krilnog fudbalera za Čelzi. Nakon što je prošao omladinsku školu Korintijansa počeo je da igra za njegov prvi tim u kojeg je prekomandovan 2006. godine i nosio je dres sa brojem deset. Tokom njegove prve sezone ekipa se plasirala u sredinu tabele dok je u drugoj ispala iz lige. Selidba u niži rang značila je i rastanak Viiljana sa slavnim klubom pa je on započeo evropsku odiseju. Možda to nije bilo onako kako je očekivao, ali je prihvatio najunosniju ponudu, a poslao ju je Šahtjor iz Donjecka pa je za 14 miliona evra otišao u Ukrajinu.

vilian-šahtjor

Sa “rudarima” je potpisao petogodišnji ugovor 23. avgusta 2007. i pokazao se kao jedan od najboljih pojačanja svih vremena ovog kluba. Debi je imao protiv Černomoreca iz Odese 15. septembra kada je zamijenio zemljaka Žadsona dok je prvi nastup u evropskim takmičenjima imao u meču Lige šampiona protiv Milana 6. novembra kada je u 73. minutu ušao kao zamjena za Razvana Rata. Prvi gol za Šahtjor postigao je 31. oktobra protiv Arsenala iz Kijeva.

vilian-anžiBrzo se nametnuo kao jedan od glavnih igrača ekipe pa je tokom šest godina provedenih u Ukrajini odigrao 140 utakmica na kojima je dao 20 golova. Uslijedio je transfer u Anži iz Mahačkale koji je za njega ponudio 35 miliona evra 31. januara 2013. pa je dio te godine proveo u ovom timu za kojeg je nastupio 11 puta i dao jedan gol. Tokom avgusta iste godine Anži je bankrotirao pa su raspušteni svi igrači među kojima je bio i Vilijan. Ipak, nije mnogo čekao na novi angažman pošto je 25. avgusta prešao u Čelzi za 30 miliona evra, a petogodšnji ugovor potpisao je tri dana kasnije. Debi je imao 18. septembra protiv Bazela u Ligi šampiona dok je prvi gol za novu ekipu dao 6. oktobra.

Do sada je skupio 174 nastupa u Premijer ligi na kojim je dao 26 golova, a ove sezone nastupio je na osam mečeva i jednom zatresao protivničku mrežu. Novi ugovor sa Čelzijem potpisao je 12. jula 2016. i on važi naredne četiri godine.

Willian-13

Bio je član U20 tima Brazila dok je prvi nastup za seniorski tim imao 10. novembra 2011. godine protiv Gabona u prijateljskoj utakmici, a prvi gol za “karioke” dao je 16. novembra 2013. protiv Hondurasa tokom prijateljskog susreta na Floridi. Bio je dio ekipe koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije četiri godine kao i ove na Mundijalu u Rusiji. Na dosadašnja 64 susreta dao je osam golova.