X-Time Out: Viktor Lindelof

victor-lindelof

Poslije Zlatana Ibrahimovića, a ranije Jespera Blomkvista Mančester Junajted ima novog fudbalera iz Švedske koji je prošle godine stigao na “Teatar snova”.

Viktor Jorgen Nilson Lindelof rođen je 17. jula 1994. godine u Vasterasu i igra na poziciji štopera, a ponekad i beka. Kao dječak počeo je trenirati fudbal u IK Fankeu da bi potom prešao u IK Vasteras, a od 2007. do 2009. bio je član SK Vasterasa. Sa samo 16 godina tokom septembra 2010. debitovao je za prvi tim protiv BK Forvarda da bi iste sezone pomogao klubu da izbori prolazak u viši rang pa su stigli do druge lige.

lindelof-benfika

Iako je igrao u trećoj ligi njegov talenat nije ostao neprijemjećen pa ga je Benfika angažovala 1. decembra 2011. Prvo je bio čan B tima “orlova” za koje je igrao od 2012. do 2015. i skupio je 96 mečeva na kojima je dao četiri gola. Uporedo sa nastupima u drugom timu igrao je i za A ekipu, ali nije skupio toliko utakmica pa je od 2013. do 2017. nastupio na samo 48 mečeva na kojima je dao dva gola. Ugovor sa portugalskim timom produžio je 8. juna 2015. i on je vrijedio do 2020.

Debi u prvom timu slavne Benfike imao je 19. oktobra 2013. u Kupu Portugala protiv Sinafaeša. Nije mnogo dobijao priliku da se iskaže pa je prvi put bitnu utakmicu odigrao 16. februara 2016. protiv Zenita iz Sankt Peterburga u prvom meču osmine finala Lige šampiona. Četiri dana kasnije postigao je prvi gol i to protiv Pakoš Fererire. Iako nije mnogo bio u prvom planu kupio ga je Mančester 10. juna prošle godine za 35 miliona evra plus deset miliona kao bonusi dok je saradnja potpisana na četiri godine.

viktor-lindelof

Debi je imao u Superkupu Evrope protiv Real Madrida, da bi prvu prvenstvenu utakmicu odigrao 14. oktobra protiv Liverpula. Do sada je skupio 27 nastupa i još nije zatresao protivničku mrežu. Bio je član U17, U19 i U21 reprezentacije Švedske da bi debi u seniorskom timu imao 24. marta 2016. protiv Turske u prijateljskom susretu. Bio je učesnik Evropskog prvenstva prije dvije godine i odigrao je sve tri utakmice u grupnoj fazi takmičenja dok je trebalo da bude učesnik i Olimpijskih igara te godine, ali mu je Benfika zabranila nastup. Prvi gol za Šveđane dao je 10. oktobra 2016. protiv Bugarske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji na kojem je nastupio.