X-Time Out: Jan Zomer

jan-zomer

Godinama je neprikosnoven na golu “ždrijebaca” i pitanje je kako nije otišao u neki mnogo bolji klub za mnogo veće pare nego što ih sada ima.

Jan Zomer rođen je 17. decembra 1988. godine u Morgesu, standardni je čuvar mreže Borusije iz Menhengladbaha kao i reprezentacije Švajcarske. Kao dijete igrao je za lokalni Herliberg da bi kasnije prešao u Konkordiju iz Bazela. Tu je proveo period od 1997. do 2003. kada je stigao u slavni Bazel te ispočetka bio član juniorskog pogona da bi 2005. godine potpisao prvi profesionalni ugovor sa timom iz glavnog grada Švajcarske. Postao je prvi izbor na golu ekipe starosti do 21 godine dok je bio treći golman prve ekipe iza Franka Konstanca i Luja Krajtona.

jan zomer bazel

Za mladi tim Bazela odigrao je 36 utakmica da bi ljeta 2007. potpisao novi ugovor sa ekipom koji je važio do 2011. da bi potom bio pozajmljen Vaduzu iz Lihtenštajna gdje je trebalo da skuplja iskustvo. Tokom dvije godine skupio je 50 utakmica, a potom je poslat velikom rivalu Grashopersu. Ipak, prije nego se pridružio ekipi iz Ciriha debitovao je za prvi tim Bazela, a priliku je dobio nakon što se Konstanco povrijedio pa je zaigrao protiv Jang Bojsa 7. februara 2009. na Vankdorfu. Igrao je šest mečeva za Bazel, a onda je otišao među “skakavce”. Tamo je odradio jednu sezonu i skupio je 33 meča. Novi produžetak ugovora sa Bazelom potpisao je 14.juna 2010., ovaj put na pet godina i bio je rezerva već pomenutom Konstancu.

Marta 2011. klub je objavio da prvom golmanu neće ponuditi produženje ugovora što je odmah promovisalo Zomera kao prvog čuvara mreže. Debi u Ligi šampiona imao je 14. septembra 2011. u domaćoj pobjedi na Otelul Galatijem. Ukazanu priliku u potpunosti je iskoristio i bio je nedodirljiv među stativama pa je skupio 113 nastupa. Član Borusije iz Menhengladbaha postao je 10. marta 2014. kada je potpisao petogodišnji ugovor i bio je zamjena za Mark-Andrea Ter Štegena koji je prešao u Barselonu.

zomer-borusija

U prvoj sezoni sa novim klubom stigao je do trećeg mjesta na tabeli što im je donijelo nastup u Ligi šampiona nakon 1978. godine. Debi je imao protiv 08 Homburga u Kupu Njemačke dok je prvi meč u Bundesligi odigrao protiv Štutgarta. Nakon prve sezone u klubu bio je proglašen za najboljeg igrača tima te sezone. Do sada je skupio 130 mečeva, a ove sezone branio je na osam.

zomer-švica

Reprezentaciju Švajcarske predstavljao je u mlađim uzrastima pa je nosio dresove U16, U17, U19 i U21 selekcije. Debi za seniorski tim imao je 30. maja 2012. u porazu od Rumunije na prijateljskom meču u Lucernu. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva 2014. kao i Mundijala ove godine. Zajedno sa Romanom Birkijem i Marvinom Hicom bio je dio ekipe koja je igrala na Evropskom prvenstvu prije dvije godine. Do sada je skupio 42 susreta.