Srbija želi kandidaturu za domaćina Svjetskog prvenstva 2030. godine

svjetsko-prvenstvo-pehar
picture source: www.bljesak.info

Možda djeluje pomalo nestvarno, ali četiri zemlje uključujući Srbiju, Rumuniju, Bugarsku i Grčku žele oragnizaciju Mundijala 2030. godine. Naime, jedan rumunski novanar prvi je plasirao ovu informaciju, a da ona nije izmišljena pokazao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je danas srbijanskim medijima povrdio tačnost ove informacije.

Ovo izgleda još nevjerovatnije imamo li u vidu da  Srbija trenutno ne posjeduje ni jedan stadion koji ispunjava one najrigoroznije zahtjeve FIFE, a ukoliko ove zemlje zaista žele organizaciju najveće svjetske fudbalske smotre, pripreme će morati početi u što skorije vrijeme.

Pod tim se ne podrazumjeva samo izgradnja funkcionalnih stadiona, već i ostala infrastruktura uključujući puteve, hotele, kao i povećan nivo sigurnosti.

vucic-reprezentativci-2

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je tačnost ove informacije, dodavši kako je do ideje prvi došao premijer Grčke Aleksis Cipras.

Mogu vam potvrditi da Srbija želi kandidaturu Svjetskog prvenstva 2030. godine. Biće to prilika da unaprijedimo kako stadione tako i samu infrastrukturu. Ne trebam ni napominjati šta bi to značilo za našu zemlju u ekonomskom smislu. Prema nekim informacijama glavni protukandidati su nam Urugvaj, Argentina i Paragvaj“, poručio je srbijanski predsjednik, koji je potvrdio zainteresovanost i za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. godine.

Naredno Svjetsko prvenstvo će biti odigrano u Kataru 2022. godine, zatim slijedi Mundijal u SAD, Meksiku i Kanadi 2026. godine, a nakon sljedeće planetarne smotre znaćemo gdje će biti održana smotra najboljih svjetskih selekcija 2030. godine.