X-Time Out: Dominik Tim

dominik-tim

Velika nada svjetskg tenisa dolazi iz Austrije koja je dala velikog Tomasa Mustera dok se on nada da će jednog dana zasjesti na prvo mjesto ATP liste.

Dominik Tim rođen je 3. septembra 1993. godine u Viner Nojštatu i tenis je počeo da igra sa šest godina, a tokom odrastanja idoli su mu bili sunarodnici Štefan Koubek i Jirgen Melcer. Roditelji Volfgang i Karin su profesionalni teniski treneri. Njegov mlađi brat Moric ide u školu i igra na međunarodnim juniorskim turnirima i sanja o profesionalnoj karijeri. Tim je veliki ljubitelj fudbala i navijač Čelzija. Takođe, uživa da prati takmičenja u ski-skokovima. Omiljena hrana mu je suši.

thiem-sushi-tokyo

Od novembra 2014. do aprila 2015. služio je u austrijskoj vojsci, ali nije propustio nijedan turnir. Tim je od 2017. u vezi sa francuskom teniserkom Kristinom Mladenović. Omiljeni udarac mu je forhend, a omiljena podloga šljaka dok najviše voli da nastupa na turnirima u Beču i Kicbilu. Profesionalnu karijeru započeo je 2011. godine, a najveći uspjeh na grend slem turnirima ostvario je 2016. plasmanom u polufinale Rolan Garosa. Na turnirima ATP Masters 1000 serije zapažen rezultat zabilježio je 2015. u Majamiju gdje je stigao do četvrtfinala. Ostaće upamćeno i da je poslije preokreta uspio da eliminiše iz daljeg takmičenja trećeg tenisera svijeta Stena Vavrinku u drugom kolu Mastersa u Madridu 2014. Igrao je u finalima 18 ATP turnira u pojedinačnoj konkurenciji od kojih je trijumfovao na 11. Prvo finale je izgubio, na turniru u Kicbilu 2014. kada je bolji od njega bio David Gofan u tri seta, a to je bilo jedno od najmlađih ATP finala u posljednjih nekoliko sezona.

tim-gofan kicbil

Do prvog trofeja stigao je maja 2015. na turniru u Nici kada je u finalu savladao Argentinca Leonarda Majera. Na putu do titule pobijedio je Ernestsa Gulbisa, bivšeg šampiona i Džona Iznera u polufinalu. Dva mjeseca kasnije trijumfovao je na turniru u Umagu, savladavši Portugalca Žoaa Souzu u finalu. Već naredne sedmice došao je do titule u švajcarskom Gštadu i u finalu se revanširao Gofanu za poraz u Kicbilu godinu ranije. Na taj način Tim je postao tek četvrti teniser, rođen u devedesetim, a koji je osvojio bar tri titule na ATP takmičenjima. Za Tima, 2016 je bila posebno značajan jer se u njoj probio među deset najboljih tenisera na svijetu.

tim argentina open

Poslije trećeg kola Australijen opena osvojio je novi trofej na turniru u Buenos Ajresu, a na putu do pehara pobijedio je Rafaela Nadala u polufinalu. Zatim je stigla titula u u Akapulku, pa poraz u finalu Minhena da bi u trećem kolu Rima pobijedio Rodžera Federera što je bila njegova četvrta pobjeda nad top deset igračima i prva protiv 17-strukog grend slem šampiona. Nova titula stigla je na turniru u Nici da bi na Rolan Garosu izborio polufinale što je do poraza u finalu ove godine bio njegov najbolji učinak na grend slemovima. Zahvaljujući postignutom rezultatu, Tim je napredovao na ATP listi i postao sedmi teniser svijeta. Najbolji plasman u karijeri bilo je četvrto mjesto 6. novembra prošle godine dok je trenutno osmi igrač svijeta, a zaradio je 13,7 miliona dolara od nagrada na turnirima.