UEFA ponovo otvara slučaj PSŽ-a, prijeti im izbacivanje iz Lige šampiona

psg
picture source: /www.independent.co.uk

Zakljukač  današnjeg teksta u “L’Equipeu” koji bi trebao itekako zabrinuti katarske šeike na čelu PSG-a je da nije još gotovo i PSŽ se nije izvukao a navodno je moguće i izbacivanje Parižana iz Lige šampiona!

Nakon što je “Football Leaks” u javnost plasirao informacije po kojima je jasno vidljivo kako je PSŽ na neki način zaobišao pravila UEFA-ina finansijskog fer-pleja, iz krovne evropske fudbalske organizacije najavili su ponovno otvaranje već završenog slučaja.

katar-psg

Opet će se istraživati sponzorski ugovori države Katar, koja je i ujedno vlasnik PSŽ-a, te sporni megalomanski transferi Nejmara i Mbapea, dva najveća u istoriji fudbala. UEFA je već jednom ponovo otvorila ”slučaj PSŽ”, a posebno su razvoj situacije pratili u Madridu. Real je bio spreman na kupovinu Mbapea krajem avgusta ukoliko UEFA poništi njegov transfer iz Monaka u PSŽ.

Najspornija točka su prihodi PSŽ-a koje je fiktivno ”upumpao” sam vlasnik. Državne katarske firme čine dobar dio sponzora pariškog kluba čiji je vlasnik ista ta država. Prava cifra rashoda za sezonu 2016./2017. bila je 84 miliona eura, a dopušteno prekoračenje po FFP-u je do 30 miliona.

PSŽ je zbog kršenja FFP-a bio kažnjen 2014., a budući da je recidivist, mogao bi biti kažnjen i najgorim mogućim scenarijem – a to je izbacivanjem iz evropskih takmičenja.

neymar-mbappe

Što se tiče budućnosti, PSŽ mora namaknuti čak 150 miliona eura godišnjih prihoda kako bi nadoknadio transfere Nejmara iz 2017. i Mbapea iz 2018. godine. Katarski šeici morat će pronaći nove i realne sponzore, a sve pod povećalom javnosti i UEFA-e što se, kako piše “L’Equipe”, zasad čini nemogućom misijom.

Osim njih, već duže vrijeme se šuška da je pod istragom i Čelzi, koji je konstantno kršio veoma stroga pravila FIFA kada je dovođenje maloljetnika u pitanju. Dozvola se dobija ako se recimo roditelji maloljetnog igrača presele u zemlju u kojoj je novi klub zbog posla. To je otvorilo prostor za razne zloupotrebe, španski klubovi su to doktorirali, a sada je Čelzi pod istragom, u pitanju je čak 19 igrača, od toga su 14 maloljetnici.

BertrandTraore2

Najpoznatiji je Bertrand Traore koji sada igra za Lion, ima 23 godine, a registrovan je zvanično kada je postao punoljetan. Međutim, iz ukradenih dokumenata se vidi da je on već bio član Čelzija, od 16. godine išao u Londonu u školu i da je u septembru 2013. potpisao ugovor s klubom, od tada je igrao i mečeve za mlađi tim.

Čelzi je krio ovu informaciju, mada su priznali da su kupili opciju na igrača od kluba u njegovoj zemlji za oko 200.000 eura, a klub “AJEB” iz Burkine Faso je klub čiji je predsjednik Traoreva majka.

Od ove zloupotrebe sigurno ne može da bude veća, pa, ako nađu dokaze van ovih dokumentara u FIFA-i će sigurno kazniti londonski klub, na osnovu ranijih iskustava čeka ih zabrana transfera, a “Guardian” pominje čak četiri prijelazna roka, odnosno dvije godine u kojima Plavci neće moći da kupuju igrače, što bi bilo veoma loše po njih.