X-Time Out: Rodrigo Moreno Mačado

rodrigo moreno

Član Valensije nametnuo se kao jedno od rješenja u napadu kod selektora Luisa Enrikea od kojeg ovaj ima velike koristi po lijevom krilu.

Rodrigo Moreno Mačado rođen je 6. marta 1991. godine u Rio de Žaneiru da bi sa devet godina počeo trenirati fudbal u Flamengu. Ipak, zajedno sa porodicom preselio je u Španiju gdje je njegov otac bivši brazilski fudbaler Adalberto zajedno sa nekadašnjim reprezentativcem “karioka” i šampionom svijeta iz 1994. godine Mazinjom otvorio fudbalsku akademiju u Vigu. Veliki je prijateljem sa Mazinjovim sinovima Rafinjom i Tijagom Alkantarom, ali nisu u srodstvu kao što su mnogi pretpostavljali.

moreno-benfika

Tokom 2005. stigao je u Seltu gdje je ostao naredne četiri godine da bi potom otišao u Real Madrid kada je napunio 18 godina. Nekoliko sedmica po dolasku u glavni grad Španije počeo je da igra za C tim Reala i nakon četiri meča i jednog postignutog gola prebačen je u B tim čiji je dres nosio tokom sezone 2009/10 i upisao pet golova na 18 utakmica. Nisu suviše ozbiljno računali na njega pa je 31. jula 2010. potpisao petogodišnji ugovor sa Benfikom vrijedan šest miliona evra dok je Real imao opciju da ga otkupi za 12 miliona evra u naredne dvije sezone. Ipak, kada je Fabio Koentrao stigao iz Lisabona u Madrid ta je klauzula ukinuta. Odmah je poslat na pozajmicu u Bolton gdje je proveo sezonu i dao jedan gol na 17 utakmica, a debitovao je protiv Barnlija u Liga kupu.

moreno-bolton Među “orlove”se vratio 2011. i na 38 zvaničnih mečeva postigao je 16 golova. Marketinška prava na njega Benfika je prodala privatnoj agenciji Meriton Capital Limited za 30 miliona evra plus bonusi od deset miliona. Za klub iz Lisabona nastupio je 68 puta i dao 27 golova da bi se 23. jula 2014. vratio u Španiju i stigao na jednogodišnju pozajmicu u Valensiju. Debi je imao 23. avgusta u remiju sa Seviljom dok je prvi gol u La ligi postigao 22. septembra protiv Hetafea u gostima iz penala da bi potom dobio crveni karton. Nakon dobrih partija tokom pozajmice na kojima je dao tri gola na 31 meču uslijedio je otkup ugovora pa je 15. juna 2015. potpisao četverogodišnju saradnju vrijednu 30 miliona evra, a novembra prošle godine potpisao je novi ugovor koji je na snazi do 2022. i sadrži otkupnu klauzulu od 120 miliona evra.

moreno-valencia

Iako je mogao da bira između dvije reprezentacije on se odlučio za Španiju ispred Brazila pa je prvi nastup imao u U19 selekciji dok je bio član i olimpijske selekcije u Londonu 2012. Poziv u seniorski tim dobio je 3. oktobra 2014. za kvalifikacione mečeve za Evro protiv Slovačke i Luksemburga da bi debi imao protiv Luksemburžana kada je u 82 minut zamijenio Dijega Kostu i odmah asistirao Huanu Bernatu za gol. Skoro tri godina nakon debija postigao je prvi gol za “crvenu furiju” i to se desilo 6. oktobra 2017. protiv Albanije u kvaifikacijama za Mundijal na kojem je odigrao nekoliko minuta u utakmici sa Iranom. Do sada je skupio 13 nastupa na kojima je dao četiri gola.