X-Time Out: Danijel Aleksić

Danijel-Aleksic

Bio je velika nada srpskog fudbala, ali nikad nije ostvario karijeru koju su mu predviđali dok je sada dobio priliku da se pokaže u najboljem svjetlu pred domaćom publikom.

Danijel Aleksić rođen je 30. aprila 1991. godine u Puli, ali je već sa nekoliko mjeseci bio primoran da sa svojom majkom, porijeklom Srpkinjom, pobjegne iz Hrvatske. Nikad nije upoznao biološkog oca i nosi majčino prezime. Fudbal je počeo da igra sa sedam godina u FK Veternik, da bi sa 11  prešao u Vojvodinu u kojoj je prošao sve mlađe selekcije. Već sa nepunih 17 godina postao je član prvog tima, ali najčešće je nastupao za kadete i omladince.

aleksić-vojvodina

Najmlađi je debitant u srpskom fudbalu pošto je 27. maja 2007. sa 16 godina i pet dana zaigrao protiv Crvene Zvezde. Do kraja sezone je odigrao još jednu utakmicu protiv Bežanije, a poseban poklon uručio mu je bivši trener Novosađana Milovan Rajevac kada ga je uveo u igru protiv madridskog Atletika. Svoj prvi gol je postigao 2. aprila 2008. protiv Hajduka iz Kule, mjesec prije nego što je napunio 17 godina. Na prvoj utakmici u Superligi tokom sezone 2008/09 protiv Crvene Zvezde postigao je gol u 90. minutu za pobjedu Vojvodine od 2:0.

aleksić-sent etjen

Veliko interesovanje za ovog fudbalera pokazali su Real Madrid, Arsenal i Viljareal. Januara 2010. prešao je iz Vojvodine u Đenovu, za koju je odigrao samo nekoliko minuta u finišu utakmice sa Juventusom mada su engleski mediji tada tvrdili da je za njega zainteresovan Mančester Siti koji je navodno bio spreman da ponudi šest miliona funti za njega. U italijanskom timu  nije uspio da se izbori za status prvotimca jer mu je konkurenciju činio Luka Toni, pa ga je Đenova poslala na pozajmicu u njemački Grojter Firt. Januara 2012. objavljeno je da je francuski fudbalski prvoligaš Sent Etjen potpisao ugovor sa Aleksićem dok finansijski detalji nisu saopšteni, a Aleksić je potpisao ugovor na tri i po godine.

danijel-aleksic

Nije se najbolje snašao u Sent Etjenu, pa je na kraju završio na pozajmici u Arlu, gdje je odigrao samo 90 minuta. Nezadovoljan minutažom u klubu koji se takmiči u Ligi 2 na pola sezone tražio je da se vrati u matični klub. U julu 2014. postao je novi igrač Lehije iz Gdanjska, ali ni u dresu poljskog tima nije uspio da potvrdi svoj talenat i dokaže kvalitet. U potrazi za pravim klubom, u kom bi se igrački oporavio, u februaru 2015. je stigao u  Sankt Galen potpisavši ugovor do 2018. Tokom dvije i po godine provedene u švajcarskom klubu odigrao je 80 utakmica i dao 22 gola.

aleksić-malatija

Ove godine prešao je u turski Malatjaspor u kome dobro igra pa je dobio poziv selektora Srbije Mladena Krastajića nakon što su neki igrači sa prvobitnog spiska otpali zbog povrede. Inače, njemu je ovo povratak u reprezentaciju nakon ravno deset godina kada je odigrao jedini meč za “orlove” i to prijateljski protiv Poljske u Bleeku kada je reprezentaciju vodio Radomir Antić i tada je bio najmlađi reprezentativac koji je zaigrao sa Srbiju.