X-Time Out: Erik Dajer

erik dajer

Jedan je od bitnjih igrača koje selektor Engleske koristi u različitim kombinacijama mada mu mjesto u startnoj postavi nije zagarantovano.

Erik Dajer rođen je 15. januara 1994. godine u Čeltenhamu i igra u odbrani kao i na poziciji zadnjeg veznog igrača dok trenutno nastupa za Totenhem. Kada je imao sedam godina sa porodicom se preselio u Portugal pošto je njegovoj majci ponuđen posao ljekara tokom Evropskog prvenstva 2004. koje je bilo održano u toj zemlji. Zajedno sa roditeljima i petoro rođaka Dajer je godinu proveo u Algraveu prije nego su se preselili u Lisabon. Tokom 2010. roditelji su se vratili u Englesku dok je on ostao na Pirinejskom poluostrvu trenirajući fudbal u akademiji Sportinga.

Eric-Dier1

Erik je unuk Teda Krokera bivšeg generalnog sekretara Fudbalskog saveza Engleske i predsjednika Čeltenham Tauna, i rođak Pitera Krokera koji je igrao za Čerlton dok je njegov otac Džeremi bio profesionalni teniser. Od 2003. do 2012. bio je član omladinskih selekcija Sportinga mada je sezonu 2011/12 proveo na pozajmici u Evertonu. Sa klubom iz Lisabona potpisao je profesionalni ugovor 2010, a “zeleno-bijeli” su bili brži od Arsenala, Mančester Junajteda i Totenhema u trci za njegov potpis. Debi u seniorskoj konkurenciji ostvario je 26. avgusta 2012. kada je zaigrao za B tim Sportinga u Drugoj ligi Portugala protiv Atletika iz Lisabona. Prvi gol dao je 4. novembra iste godine protiv B tima Benfike.

erik dir-totenhem

Debi u A timu imao je 11. novembra 2012. protiv Brage da bi 15 dana kasnije postigao prvi gol protiv Moreirenšea. U dvije sezone odigrao je samo 27 mečeva i dao taj pomenuti gol da bi ga 4. avgusta 2014. Totenhem doveo u svoje redove za četiri miliona funti i sa njim potpisao četverogodišnji ugovor. Prvu takmičarsku utakmicu za klub iz Londona odigrao je 16. avgusta protiv Vest Hema i odmah postigao gol. Novi ugovor sa “pijevcima” potpisao je 9. septembra 2015. godine koji vrijedi do 2020. godine, a trener Maurisio Poketino upario ga je sa Musom Dembeleom u veznom redu, a ugovor je obnovio 13. septembra 2016. godine koji važi do 2021.

england-colombia-dier

Imao je želju da zaigra za reprezentaciju Portugala, ali je to mogao da učini tek sa 18 godina, da bi nakon pozajmice u Everton stigao poziv za U18 reprezentaciju Engleske za koju je zaigrao 2011. da bi potom bio član U19, U20 i U21 ekipe. Debi u seniorskom timu imao je novembra 2015. protiv Španije u prijateljskom meču na stadionu Alikantea, a prvi gol postigao je 26. marata 2016. godine protiv  Njemačke u Berlinu. Do sada je odigrao 37 mečeva i dao tri gola.