X-Time Out: Niklas Zile

niklas-suele

Jedan je iz plejade mladih igrača koji će u skorije vrijeme preuzeti teret nosioca igre u ekipi i reprezentaciji gdje sve više dobija prilike da igra.

Niklas Zile rođen je 3. septembra 1995. godine u Frankfurtu, član je Bajerna i reprezentacije Njemačke te igra na poziciji štopera. Fudbalom se počeo baviti u Rot Vajs Valdrofu da bi sa 11 godina prešao u mladi tim Ajntahta iz rodnog grada gdje je igrao do kraja sezone 2008/09. Jula 2009. potpisao je ugovor sa mladim timom Darmštata da bi samo pola godine kasnije otišao u Hofenhajm gdje je u juniorskom timu igrao do 2013. da bi sezonu 2012/13 proveo u B timu za kojeg je odigrao šest utakmica.

sule-hofenhajm

Debi u Bundesligi imao je 11. maja 2013. protiv HSV-a i započeo je meč da bi u 81. minutu bio zamjenjen. Tokom iduće sezone nametnuo se kao bitan igrač prvog tima i na 25 mečeva čak četiri puta je zatresao protivničku mrežu što je veliki uspjeh za jednog štopera, a klub je takmičenje završio na devetom mjestu. Sezonu 2014/15 odlično je započeo da bi u 15. kolu igranom 12. decembra 2014. pokidao ligament u koljenu i nije igrao ostatak sezone. Vratio se u sezoni 2015/16 i odigrao je sve minute na 33 meča mada je Hofenhajm završio na razočaravajućem 15. mjestu.

niklas-bajern

Tokom iduće sezone odigao je isti broj utakmica u Bundesligi, ali je ovaj put njegov tim završio na četvrtom mjestu, a zainteresovanost za njega pokazali su Bajern i Čelzi. Ekipa iz Minhena bila je brža i konkretnija pa je 15. januara 2017. potpisala ugovor sa njim, a ujedno je kupila i Sebastijana Rudija. Obojica su se Bavarcima pridružila 1. jula. Prvi meč za novi tim odigrao je 18. avgusta protiv Bajer Leverkuzena i odmah dao gol.

niklas-germany

Prvi put dres reprezentacije Njemačke obukao je u U16 timu da bi potom bio član svih selekcija, a igrao je i na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru. Poziv među seniore dobio je avgusta 2016. dok je debi imao protiv Finske. Odigrao je jednu utakmicu na Mundijalu ove godine u Rusiji. Do sada je skupio 15 nastupa i dao jedan gol. Dok je još igrao u omladinskim kategorijama kontaktirao ga je Fudbalski savez Turske koji ga je želio u svojim redovima mada Zile uopšte nije turskog porijekla, iako mu prezime vuče na to, već je ustvari mađarskog.