X-Time Out: Marko Gobeljić

marko-gobeljić

Fudbaler je koji može da igra na nekoliko pozicija u timu i kada zamijeni golmana s pravom će moći da kaže da je igrao baš na svakoj poziciji u timu – jednostavno rečeno univerzalac.

Marko Gobeljić rođen je 13. septembra 1992. godine u Kraljevu i fudbaler je Crvene Zvezde, a kod trenera Vladana Milojevića uglavnom igra na desnom ili lijevom beku. Kao rođeni Kraljevčanin fudbalsko školovanje započeo je u lokalnoj akademiji, Bubamari 2001., a put ga je kasnije odveo u Slogu, gdje je prošao sve mlađe kategorije i zatim priključen prvom timu ljeta 2010. godine. Sezonu 2010/11 započeo je kao bonus igrač u zapadnoj grupi srpske lige. Nekoliko dana nakon što je postao punoljetan, našao se u startnoj postavi ekipe u Kup utakmici protiv Crvene Zvezde, odigranoj 22. septembra 2010. godine na gradskom stadionu u Kraljevu.

gobeljić-sloga

Gobeljić je nastupio  30 puta i postigao jedan pogodak. Osvojivši prvo mjesto u ligi trećeg ranga takmičenja sa ekipom Sloge plasirao se u Prvu ligu Srbije u fudbalu. Nakon završetka sezone 2010/11 okončao je omladinski staž i ljeta 2011. godine postao stalni član prvog tima. Prvi pogodak u sezoni postigao je u pobjedi od 1ː0 nad novosadskim Proleterom, 30. oktobra 2011. Tokom sezone 2012/13 ponio je kapitensku traku i najveći dio sezone odigrao u toj ulozi, što ga je učinilo najmlađim kapitenom u istoriji kluba. Nakon završene sezone u Prvoj ligi Srbije, dobio je saglasnost rukovodstva da napusti klub. U julu 2014. prešao je u Napredak, sa kojim je potpisao prvi profesionalni ugovor.

gobeljić-napredak

Za Kruševljane je debitovao 9. avgusta ušavši u igru na poluvremenu utakmice protiv Čukaričkog, umjesto Ibrahima N’Diaja. Prvi gol u dresu Napretka postigao je protiv Vojvodine u Novom Sadu, 9. aprila 2015. što je ujedno bio i pogodak za prvu pobjedu Napretka nad Vojvodinom na stadionu Karađorđe u istoriji kluba. Tokom tri sezone u klubu odigrao je 90 utakmica u svim takmičenjima i postigao sedam golova da bi 7. juna prošle godine potpisao ugovor sa Crvenom Zvezdom kojoj se obavezao na trogodišnju vjernost dok je obeštećenje iznosilo 100 hiljada evra. Debitovao je u utakmici protiv malteške Florijane u oviru prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, kada je ušao u igru umesto Brazilca Rikardinja u 73. minutu. Nekoliko minuta kasnije dobio je direktan crveni karton zbog prekršaja na sredini terena. Prvi pogodak u dresu Zvezde postigao je u pobjedi od 5ː0 protiv ekipe Radnika iz Surdulice, 29. novembra iste godine.

gobeljic Marko

Tokom karijere afirmisao se kao univerzalni igrač, sposoban da pokrije većinu pozicija na terenu. Kroz mlađe kategorije i prvi tim matične Sloge razvijao se kao centralni vezni igrač, igrao na pozicijama lijeve i desne polutke, da bi neko vrijeme proveo na poziciji desnog beka, a potom je igrao kao centralni defanzivac, polušpic, krilo, zadnji vezni, lijevi ili desni bek. Odmalena je navijač Crvene Zvezde, a ljubav prema klubu naslijedio je od oca Vladimira. U rodnom Kraljevu, Marko je stasao sa grupom vršnjaka, a svoja druženja su i po odrastanju nastavili da organizuju u kući jednog od njegovih prijatelja, koju su prozvali “jazbina” i redovno su posjećivali utakmice na Marakani.

gobeljić-srbija

Tokom 2016. upisao je dva nastupa za reprezentaciju Srbije kada je selektor bio Slavoljub Muslin. Debitovao je protiv Katara u prijateljskoj utakmici 29. septembra da bi krajem januara 2017. zaigrao na prijateljskom meču protiv SAD da bi čak ponio i kapitensku traku.