X-Time Out: Miroslav Raduljica

miroslav-raduljica

Jedan je od najprepoznatljivijih srpskih košarkaša po svom imidžu mada pruža odlične partije na terenu.

Miroslav Raduljica rođen je 5. januara 1988. godine u Inđiji mada vodi porijeklo iz sela Pribeljci pokraj Šipova, a košarkom se počeo baviti u mlađim kategorijama FMP Železnika. Svoj debi u prvom timu FMP-a imao je u sezoni 2005/06 da bi iduću proveo na pozajmici u Borcu iz Čačka. Najbolje partije u dresu FMP-a imao je tokom sezone 2009/10 kada je proglašen za najkorisnijeg igrača Superlige Srbije. Ljeta 2010. potpisao je petogodišnji ugovor sa Efes Pilsenom, ali je već po dolasku u Istanbul doživio povredu stopala zbog koje je odsustvovao nekoliko mjeseci.

raduljica

U februaru 2011. Efes je poslao Raduljicu na pozajmicu u Albu kako bi igrao i vratio se u formu poslije povrede i sa Berlincima je stigao do finala njemačkog prvenstva. Avgusta 2011. došao je na jednogodišnju pozajmicu u Partizan i najbolju partiju u crno-bijelom dresu imao je u pobjedi nad Heliosom kada je postigao 31 poen i imao osam skokova, ostvarivši indeks korisnosti 47. Sa “crno-bijelima” osvojio dva trofeja, Kup Radivoja Koraća i Prvenstvo Srbije. Za sezonu 2012/13 Efes ga je ponovo pozajmio, ovaj put ukrajinskom Azovmašu sa kojim je stigao do finala nacionalnog šampionata. Jula 2013., otišao je u NBA ligu i potpisao ugovor sa Milvokijem, a u debitantskoj sezoni odigrao je 48 utakmica (dvije kao starter) na kojima je prosječno bilježio 3,8 poena i 2,3 skoka po meču.

miroslav-raduljica-panathinaikos

Krajem avgusta 2014. trejdovan je u Los Anđeles Kliperse koji su ga otpustili nakon nekoliko dana. Nije dugo čekao na novi angažman pa je septembra 2014. potpisao ugovor sa kineskom ekipom Šandong lajons gdje je boravio do 23. decembra iste godine kada je raskinuo ugovor sa klubom. Vratio se u NBA ligu 8. januara iduće godine kada je potpisao desetodnevni ugovor sa Minesotom. Potom je sa istim klubom potpisao isti ugovor da bi nakon njega nasputio ekipu. U julu 2015. vratio se u Evropu kada je potpisao dvogodišnji ugovor sa Panatinaikosom. Nakon jedne sezone napustio je Atinjane sa kojima je osvojio Kup Grčke dok je u Evroligi prosječno bilježio 13,7 poena uz 4,4 skoka i 1,3 asistencije. Juna 2016. potpisao je dvogodišnji ugovor sa Olimpijom iz Milana sa kojom je osvojio Kup Italije, ali je otišao nakon jedne sezone, da bi juna prošle godine potpisao ugovor za kineske Đangsu dragonse.

Miroslav_Raduljica 2009

Imao je dosta uspjeha u mlađim reprezentacijama pa je sa reprezentacijom do 18 godina osvojio Evropsko prvenstvo 2005. u Beogradu, sa U19 ekipom osvojio je Svjetsko prvenstvo 2007. u Novom Sadu, a sa U20 osvojio je Evropsko prvenstvo 2008. u Letoniji gdje je bio i proglašen najkorisnijim igračem turnira. Kao član univerzitetske reprezentacije Srbije osvojio je zlatnu medalju na Ljetnjoj univerzijadi 2009. godine u Beogradu. Dobrim partijama u dresu “studenata” zaslužio je poziv za seniorsku reprezentaciju Srbije koja se pripremala za Evropsko prvenstvo 2009. u Poljskoj gdje je stigao do srebrne medalje. Bio je uvršten na širi spisak za Svjetsko prvenstvo 2010. u Turskoj, ali je kao posljednji otpao sa spiska samo dan prije početka.

sp-radulja

Bio je pozvan u ekipu za Evropsko prvenstvo iduće godine, ali je otkazao jer je želio da se oporavi od povrede. Sljedećeg ljeta selektor Dušan Ivković ponovo ga je uvrstio na spisak igrača za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2013. dok se on nije ni pojavio na prozivci igrača. Poslije četiri godine pauze Raduljica se vratio u državni tim za Svjetsko prvenstvo 2014. u Španiji kada je Aleksandar Đorđević preuzeo ekipu od Ivkovića. Briljirao je na Mundobasketu gdje je pokazao da nije zaboravio igrati košarku. Naredne godine osvojio je četvrto mjesto sa Srbijom na Evropskom prvenstvu  da bi na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. osvojio srebrnu medalju. Zbog povrede je propustio Evropsko prvenstvo prošle godine.