X-Time Out: Antoni Marsijal

anthony-martial

Kao veliki talenat stigao je u sadašnji klub, ali nije do kraja ispunio ono što je od njega bilo očekivano mada je ponekad znao da bljesne dok je bilo trenutaka kada je uprava željela da ga se riješi.

Antoni Marsijal rođen je 5. decembra 1995. godine u Masiju, južnom predgrađu Pariza dok je prve fudbaske korake napravio u Le Uliju 2001. u kojem su ponikli Tijeri Anri i Patris Evra, a zanimljivo je da je upravo Evra pratio njegov razvoj. Porijeklom je sa Gvadalupea dok mu stariji brat Johan igra za Makabi Petah Tikvu. Sa 12 godina bio je na probi u Mančester Sitiju da bi ga sa samo 14 godina primijetili skauti Olimpika iz Liona i 2009. je stigao u klub.

martial lionTokom druge sezone u U17 timu postigao je 32 gola u 21 utakmici dok je profesionalni debi imao 6. decembra 2012. u Ligi Evrope protiv Hapoel Ironi Kirjat Šmone na Žerlanu. Prvi nastup u Ligi 1 imao je 3. februara 2013. protiv Ažaksioa. Samo tri utakmice odigrao je za “lavove” da bi 30. juna 2013. prešao u Monako za pet miliona evra, a 24. novembra upisao prvi nastup u novom klubu kada je zamijenio Radamela Falkaa da bi prvi gol dao na meču protiv Rena. Dvije sezone proveo je u klubu iz Kneževine tokom kojih je odigrao 49 utakmica i dao 11 golova da bi ga tada “kneževi” prodali jer nisu mogli da odbiju basnoslovnu ponudu.

 

martial-monacoMančester Juajted za njega je dao 36 miliona funti dok bi transfer mogao da naraste i na 58 miliona, a ugovor je potpisan na četiri godine 1. septembra 2015. sa mogućnošću produžetka na još jednu. To je bio najskuplji transfer “đavola” nakon što su za Luka Šoa dali 27 miliona funti. Debi na Old Trafordu imao je 12. septembra kada je ušao kao zamjena za Huana Matu i odmah dao gol protiv Liverpula. Ove sezone odigrao je 11 mečeva na kojima je postigao šest golova.

martial-franceBio je član svih omladinskih reprezentacija Francuske da bi prvi poziv u seniorski tim dobio 26. avgusta 2015. a debi imao 4. septembra protiv Portugala na stadionu Žoze Alvalade kada je zamijenio Karima Benzemu. Bio je dio ekipe koja je nastupila na Evropskom prvenstvu 2016, ali nije izborio mjesto u ekipi koja je ove godine postala šampion svijeta u Rusiji.