X-Time Out: Nejt Volters

nate-wolters

Bio je uzdanica Crvene Zvezde jedno kratko vrijeme, na momente pokazivao da zna igrati košarku, ali nikada nije zablistao u pravom svjetlu pa saradnja sa njim nije bila nastavljena.

Nejt Volters rođen je 15. maja 1991. godine u mjestu Sent Klaud koje se nalazi u saveznoj državi Minesoti, trenutno kao plejmejker iga za Žalgiris, a tokom srednje škole igrao je za Tehničku školu u rodnom mjestu da bi izabrano univerzitet Južna Dakota ispred Kolorado Stejta i Sjeverne Dakote. Volters je apsolutni rekorder univerziteta Južna Dakota i prvi igrač u istoriji ovog koledža koji je premašio broj od 2000 postignutih poena (2.353). Rekorde univerziteta drži i po broju asistencija (663), odnosno postignutih slobodnih bacanja (644).

nate-state

Sezona 2012/13 bila je prelomna u njegovoj karijeri. Tada je za 38 minuta na parketu prosječno blježio 22,3 poena, 5,6 skokova. Rekordni učinak u toj sezoni imao je protiv univerziteta Indijana, kada je ubacio 53 poena, od čega je bilo devet trojki. U toj dominantnoj sezoni ušao je u krug kandidata za dvije prestižne nagrade u koledž košarci, koje se dodeljuju najboljim plejmejkerima (Bob Cousy Award), odnosno za dostignuća u kompletnoj sezoni (Wooden Award). Sa tim statističkim parametrima ljeta 2013. godine izašao je na draft, gdje su ga kao 38. pika izabrali Vašington vizardsi.

nate-bucks

Ipak, već u naredna 24 sata dva puta je bio trejdovan, prvo u Filadelfiju, a potom i Milvoki, s kojim je 1. avgusta potpisao zvanični ugovor nakon što je igrao u Ljetnjoj NBA ligi. Povrede nekoliko važnih igrača u Baksima omogućile su mu da već u debitantskoj sezoni odigra 58 utakmica i to prosječno 22,6 minuta po meču, uz učinak od 7,2 poena, 2,6 skokova i 3,2 asistencije. Međutim, u finišu sezone zadesio ga je velikih peh jer je slomio lijevu ruku, pa je propustio posljednjih 13 utakmica. I pored toga, u prvoj sezoni odigrao je najviše NBA minuta od svih igrača izabranih u drugoj rundi drafta te godine. Dolazak Džejsona Kida na klupu Baksa, uticao je na to da u narednoj sezoni ispadne iz tima. Nakon što je otpušten iz Milvokija potpisao je za Nju Orleans sa kojim se zadržao do kraja sezone i nastupio na deset utakmica.

wolters-denver

Ljeta 2015. godine Volters se našao na ljetnjem kampu Los Anđeles Klipersa, ali je zbog preloma srednjeg prsta lijeve ruke završio svoj mandat već poslije tri utakmice pa je to praktično označilo i kraj njegove NBA karijere do tog trenutka. Nakon toga provodi jedan period u NBA razvojnoj ligi gdje je igrao za Grand Rapids Drajv. U julu 2015. potisao je za turski Bešiktaš u kojem se zadržao do marta naredne godine i za to vrijeme odigrao u prvenstvu Turske 21 utakmicu uz prosječan učinak od 11,6 poena, 4,6 skokova i 5,4 asistencije po meču. U septembru 2016. potpisao je negarantovan ugovor sa Denverom, ali nije uspio da se izbori za mjesto u timu pa je otpušten 22. oktobra 2016. godine.

 wolters-zvezda

Dva dana kasnije potpisao je ugovor sa Crvenom Zvezdom. Bio je dio “crveno-bijelog” tima koji je u sezoni 2016/17 kompletirao triplu krunu osvajanjem oba nacionalna takmičenja i regionalne ABA lige. Dana 13. septembra 2017. godine Volters je potpisao dvosmjerni ugovor sa Juta Džezom. Ovaj ugovor mu je omogućavao da igra i za Džez i za njihovu filijalu Solt Lejk Siti starse. Međutim, već 22. decembra 2017. Volters je otpušten. U dresu Jute odigrao je pet mečeva i postigao dva poena. Dana 17. januara 2018. potpisao je za Elan Šalon da bi 8. jula ove godine potpisao  ugovor sa Žalgirisom na jednu plus jednu sezonu.