X-Time Out: Žorginjo

žorginjo

Brazilac sa italijanskim pasošem koji igra za engleski klub, a bolji poznavaoci fudbala brzo će shvatiti o kome je riječ.

Žorž Luiž Frelo Filjo poznatiji kao Žorginjo rođen je 20. decembra 1991. godine u Imbitubi, brazilskoj saveznoj državi Santa Katarina, ali se preselio u Italiju kada je imao 15 godina. Pošto je predak porijeklom iz Lusijane koja se nalazi u Venetu dobio je italijansko državljanstvo dok je zadržao brazilsko i trenutno nastupa za Čelzi kao igrač sredine terena. Trenirao je sa omladincima Verone da bi juna 2010. bio pozajmljen Sambonifaćeu koji se takmičio u Seriji C2 da bi prvi klub u seniorskoj konkurencji bio Veneto za kojeg je odigrao 31 utakmicu i postigao jedan gol, a debi za Veronu imao je 4. septembra 2011. u meču protiv Sasuola kada je ušao kao zamjena u 76. minutu.

žorginjo-verona

Tri sezone nastupao je za Veronu i na 89 mečeva dao je 11 pogodaka da bi 18. januara 2014. godine stigao u Napoli sa kojim je potpisao ugovor na dvije i po godine. Prvi gol za Napolitance dao je 12. februara protiv Rome i tako svom timu donio plasman u finale Kupa Italije. Dok je trener Napolija bio Rafeal Benitez imao je problema da se domogne prvog tima da bi se situacija promijenila kada je na klupu sjeo Mauricio Sari koji se pokazao kao ključna osoba u njegovom razvoju kao fudbalera.

jorginho-napoli

Tokom 2017. nametnuo se kao jedan od glavnih igrača ekipe što mu je ove godine donijelo bogat transfer pa je 14. jula potisao petogodišnji ugovor sa Čelzijem vrijedan 50 miliona funti koji bi mogao da dostigne brojku od 57 što zavisi od njegovih igara. Debi za “plavce” imao je 5. avgusta u meču Komjuniti Šilda na Vembliju protiv Mančster Sitija sa kojim je navodno bio u pregovorima i malo je nedostajalo da preseli na Etihad. Šest dana kasnije odigrao je prvi meč u Premijer ligi protiv Hadersfilda i do sada je skupio 14 utakmica i dao jedan gol.

jorginho-italy

Pošto ima dva državljanstva mogao je da bira za koje će reprezentaciju igrati i odlučio se za Italiju dok ga je selektor Antonio Konte prvi pozvao među “azure” za prijateljske mečeve sa Španijom i Njemačkom. Debi je imao 24. marta protiv “crvene furije” na San Paolu u Napulju kada je zamijenio Marka Parola. Do sada je odigrao 14 mečeva i dao jedan gol i to protiv Poljske u Ligi nacija.