X-Time Out: Gaiska Garitano

gaiska garitano

Vruć kromir u ruke dobio je trener koji je nekada bio član ovog kluba i sada ima težak zadatak da sa njim pobjegne iz opasne zone i sačuva ga od selidbe u niži rang gdje nikada nije igrao.

Gaiska Garitano rođen je 9. jula 1975. godine u Bilbau i od prije nekoliko dana trener je Atletika iz ovog grada. Kao dječak počeo je da igra fudbal i prošao je sve omladinske kategorije Atletika i godinama nastupao za B ekipu za koju je skupio 112 utakmica i dao 24 gola, a igrao je u veznom redu. Nikada nije dobio prilku da zaigra za prvi tim u Primeri mada je na utakmici Kupa UEFA protiv Sampdorije 1997. ušao kao kasna zamjena i to je bilo njegovo jedino pojavljivanje u ekipi. Tokom sezone 1996/97 bio je na pozajmici u Ljeidi za koju je odigrao 14 utakmica da bi se nakon pozajmice Eibaru (1998/99 – 18/1) ljeta 1999. pridružio Ourenseu koji se takmičio u Segundi. Tu je proveo dvije sezone (70/8) da bi se potom vratio Eibar za kojeg je od 2001. do 2005. ostvario 146 nastupa na kojima je dao 15 golova, a posljednje sezone nosio je i kapitensku traku.

garizka eibar

Prvi nastup u elitnom razredu imao je sa 30 godina u Real Sosijedadu za kojeg je debitovao 27. avgusta 2005. u porazu od Atletika. Nakon tri sezone provedene u San Sebastijanu tokom kojih je bio bitan dio ekipe iako su ispali 2007. pridružio se 2008. Alavesu (29/2) u kojem je i završio igračku karijeru. Pet puta je nastupio za reprezentaciju Baskije dok je nakon igračke karijere odmah započeo trenersku. Prvo je bio pomoćnik u stručnom štabu Eibara da bi 2010. postao prvi trener  B ekipe, a 2012. i A tima. Tu je ostao tri sezone i prvi put u istoriji kluba donio mu nastup u Primeri nakon čega se 2015. pridružio Valjdolidu.

garizka eibar trener

Poslije samo četiri i po mjeseca dobio je otkaz zbog loših rezultata. Trener Deportiva iz La Korunje postao je 10. juna 2016. da bi nakon osam mjeseci bio otpušten jer se ekipa nalazila u zoni ispadanja. Ljeta prošle godine postao je trener B tima Atletika dok ga sada čeka posao u prvom timu. Tokom igranja za Eibar Garitano je studirao žurnalistiku i postao novinar prije nego je započeo sa kursevima za trenera. Sin je Anhela Garitana poznatog pod nadimkom Ondaru koji je nekoliko godina bio asistent španskom menadžeru Maneu i nećak je Andera Garitana koji je igrao za Atletik i Saragosu, a dalji rođak je sa Huanom Urkuizom koji je bio igrač i trener Atletika. Nije u nikakvom srodstvu sa Asijerom Garitanom koji je igrao za B tim Atletika i Eibar.