X-Time Out: Miloš Degenek

Degenek_1

Australijanski fudbaler koji je u Crvenu Zvezdu stigao iz Japana možda na prvi pogled djeluje neobično, ali oni koji malo bolje poznaju priliku znaju da je riječ o Srbinu koji je otišao u ovu državu i dobio njeno državljanstvo.

Miloš Degenek rođen je 28. aprila 1994. godine u Kninu i prve mjesece života proveo je u selu Orlić odakle mu je otac da bi u napadu hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu njegova porodica morala bježati u Srbiju. Godinu nakon napada NATO-a na SR Jugoslaviju porodica se preselila u Australiju, tačnije u Sidnej. Fudbal je počeo da trenira u Belim orlovima iz Boniriga da bi 2012. bio u Australijskom institutu za sport, a potom se ljeta 2012. pridružio mladom timu Štutgarta za kojeg je odigrao 24 utakmice i dao tri gola da bi potom bio prebačen u drugi tim “švaba” gdje je proveo dvije sezone mada je odigrao samo devet mečeva.

degenek-minhen

Sa Minhenom 1860 potpisao je dvogodišnji ugovor 2015. godine. Odmah u prvom kolu nove sezone debitovao je za “zehcigere”, ali ugovor nije odradio do kraja te odigrao 33 utakmice na kojima je dao jedan gol. Član Jokohame postao je 26. januara 2017. iako je navodno dogovorio saradnju sa jednim klubom iz Kine. Debi za japanski klub imao je 25. februara 2017. u prvom kolu prvenstva i odmah se ustalio u prvom timu. Na kraju sezone malo je pao u formi pa je preselio na klupu, ali ga ni to nije omelo da skupi 28 utakmica u svim takmičenjima. I u drugoj sezoni bio je bitan igrač tima čak i dogovorio novu saradnju, ali je 5. jula ove godine potpisao trogodišnji ugovor sa Crvenom Zvezdom dok je transfer navodno iznosio 200 hiljada evra.

milos-degenek-yokohama

Debi u crveno-bijelom dresu imao je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Spartaks Jurmale i ustalio se u štoperskom tandemu zajedno sa Vujadinom Savićem. Na revanš meču četvrtog kola kvalifikacija za Ligu šampiona upisao je dvije asistencije Mohamedu el Fardu Benu za izjednačenje i plasman Beograđana u grupnu fazu mada drugi pogodak Zvezde mnogi smatraju njegovim djelom.

degenek-australija

Igrao je za U17 reprezentaciju Australije, zatim za U19 Srbije pa U23 Australije da bi na kraju izabrao Australiju. Debi u dresu “kengura” imao je 27. maja 2016. protiv Engleske. Nastupio je na dvije utakmice Kupa konfederacija 2017. da bi ove godine sa reprezentacijom Australije nastupio na Mundijalu u Rusiji. Do sada je odigrao 19 utakmica i još se nije upisao među strijelce.