X-Time Out: Andrej Pjatov

anrej pratov

Godinama je neizostavni član svog kluba i reprezentacije, a već kao junior pokazao je da će napraviti dobru karijeru.

Andrej Pjatov rođen je 28. juna 1984. godine u Kirovgradu i kao golman nastupa za Šahtjor iz Donjecka i reprezentaciju Ukrajine. Profesionalnu karijeru započeo je u Vorskli iz Poltave 2002. godine da bi narednih pet godina bio član ovog tima za kojeg je upisao 43 nastupa da bi 13. decembra 2006. potpisao ugovor sa Šahtjorom vrijedan 880.000 britanskih funti, ali je i dalje ostao u matičnom klubu.

pjatov-ronaldo

Nije igrao samo za prvi tim već je čuvao mrežu i druge ekipe u kojoj je održavao formu pa je skupio 56 mečeva. Zamijenio je prvog golmana “rudara” Bogdana Šusta koji je otišao na pozajmicu. Odigrao je odličnu partiju protiv Barselone u Ligi šampiona koja će još dugo biti prepričavana kada je sedam puta spasio svoj gol u veoma izglednim situacijama, ali je Lionel Mesi u samom finišu meča postigao dva gola pa njegov trud bio uzaludan. Do sada je skupio 249 mečeva za Šahtjor sa kojim je osam puta bio šampion Ukrajine, sedam puta osvojio Kup i Superkup te UEFA kup 2009. godine. Pet puta je bio proglašen za najboljeg golmana Ukrajine. Bio je član U21 reprezentacije Ukrajine za koju je odigrao 20 mečeva i bio vicešampion Evrope 2006. dok je iste godine nastupio i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kada je njegova ekipa stigla do četvrtfinala.

pjatov-ukrajina

Nije dobio priliku da brani i išao je u svojstvu trećeg golmana iza Aleksandra Šokovskog i Šusta. Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. bio je drugi golman iz Šokovskog da bi priliku dobio na mečevima  sa Farskim Ostrvima i Francuskom kada Ukrajina više nije imala prilike da dođe do završnice. Tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. postao je prvi golman tima, ali Ukrajina nije izborila nastup u Južnoj Africi. Na Evropskom prvenstvu 2012. kojeg je njegova država organizovala zajedno sa Poljskom bio je prvi izbor na golu, mada je mnogo drugih golmana bilo povrijeđeno, ali je Ukrajina razočarala pa nije prošla dalje. Za reprezentaciju je do sada skupio 85 nastupa. Novembra 2013. srušio je rekord Šokovskog po broju minuta sa neprimljenim golom za nacionalni tim dok je ujedno sa četiri odbranjena penala srušio njegov drugi rekord.