X-Time Out: Salvatore Sirigu

salvatore sirigu

Godinama je bio prvo rješenje na golu francuskog kluba da bi sada bio uzdanica ekipe iz Italije.

Salvatore Sirigu rođen je 12. januara 1987. godine u Nuoru na Sardiniji i brani gol Torina, a fudbalom se počeo baviti u Veneciji gdje je prošao sve omladinske kategorije gdje je igrao u veznom redu. Bio je poznat po jakom udarcu i često je izvodio penale dok je u amaterskom klubu igrao napadača dok ga trener nije prebacio na drugu poziciju pošto je primjetio da ima astmu. Ujedno, primijetio je da Salvatore ima velike šake pa mu je dao priliku da bude golman što se pokazao odličan potez.

sirigu-palermo

Sa 15 godina pridružio se omladinskim kategorijama Palerma u kojem je debitovao u seniorskoj konkurenciji. To se zbilo na utakmici Kupa Italije u meču sa Sampdorijom dok je potom igrao protiv Fenerbahčea u UEFA kupu. Sezonu 2007/08 proveo je na pozajmici u Kremonezeu koji se takmičio u Seriji C1 za kojeg je upisao 19 nastupa. Iduće sezone bio je na novoj pozajmici i to u Ankoni koja se takmičila u Seriji B za koju je odigrao 15 mečeva.

sirigu-ok

Uspješno se vratio u Palermo gdje je bio drugi izbor prije nego je Rubinjo stigao. Nakon što Brazilac nije opravdao povjerenje trener ekipe Valter Zenga dao je priliku Siriguu i na meču šestog kola protiv Lacija 27. septembra 2009. upisao je prvi nastup u Seriji A da bi tada bio nominovan za najboljeg igrača utakmice i postao najmlađi golman kojem je to pošlo za rukom. Tada je zacementirao mjesto među stativama i dobio nadimak Velterino po treneru Zengi koji je nekada takođe bio golman. Produžetak ugovora ozvaničio je 21. oktobra 2009. koji je vrijedio do 2014. godine da bi 28. jula 2011. dogovorio saradnju sa Pari Sen Žermenom vrijednu 3,9 miliona evra.

Sirigu-psg

Za Palermo je skupio 69 nastupa dok je u prvoj sezoni na golu Parižana branio na svakoj utakmici. Srušio je reord Bernara Lame jer za 697 minuta nije primio gol, a to se desilo 27. januara 2013. i te sezone bio je prvi strani golman koji je nominovan za najboljeg čuvara mreže. Kada je jula 2015. PSŽ doveo Kevina Trapa iz Ajntrahta uprava kluba je saopštila da neće praviti prepreke Salvatoreu ukoliko želi da napusti Pariz. Nakon 145 nastupa otišao je na pozajmicu u Sevilju 26. avgusta 2016. i debitovao protiv Eibara 17. septembra Pošto je odigrao samo tri utakmice za Andalužane 31. januara 2017. otišao je u Osasuna da odradi sezonu do kraja. Nakon toga vratio se u domovinu i 27. juna postao član Torina.

SalvatoreSirigu

Bio je član reprezentacija Italije do 18 i 19 godina dok je prvi poziv u seniorski sastav dobio 28. februara 2010. za prijateljski meč sa Kamerunom, ali tada nije dobio priliku da se pokaže dok ujedno nije bio u sastavu na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi. Debi je imao 10. avgusta iste godine protiv Obale Slonovače na prijeteljskom susretu, a prvi zvanični meč odigrao je tri dana kasnije protiv Estonije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. Do sada je skupio 19 nastupa.