X-Time Out: Torgan Azar

thorgan-hazard

Roditelji su mu bili fudbaleri, stariji brat je fudbaler, takođe i mlađi dok je najmlađi na početku karijere pa je i on jednostavno morao da ide tim putem.

Torgan Azar rođen je 29. marta 1993. godine u La Luvijeu i trenutno igra kao ofanzivni vezni igrač za Borusiju iz Menhengladbaha te reprezentaciju Belgije. Odrastao je u Bran la Komteu, malom mjestu u valonskom regionu i ime je dobio po junaku komičnog stripa Torgalu, a odrastao je u porodici gdje je fudbal bio dominantan. Otac Tijeri i majka Karin bili su fudbaleri u Beligiji da bi završetkom igračkih karijera postali profesori fizičkog vaspitanja. Stariji brat Eden jedan je od najboljih svjetskih fudbalera dok mlađi Kilijan igra za Serkl Briž dok Itan član akademije Tubiz gdje je Eden nekada igrao.

thorgan-lens

Kada je imao pet godina počeo je da igra fudbal u lokalnom klubu Rojal Stad Branoi i nakon pet godina pridružio se Edenu u Tubizeu. Kada je imao 14 godina primijetili su ga skauti Lila dok je nastupao na lokalnom turniru i slično starijem bratu prešao je u Francusku, samo ne u Lil već u Lans. Dok je igrao za klub sa sjevera Francuke saigrači su mu bili Žofri Kondogbija i Rafaela Varan i osvojili su šampionat države do 16 godina. Prvi profesionalni ugovor potpisao je 7. aprila 2010. i prema njemu trebalo je da ostane u ekipi naredne tri godine.

thorgan-zulte varegem

Na debiju tokom predsezone postigao je gol Rozelaru, ali nije izborio mjesto u ekipi pa je igrao za amaterski tim. Tokom sezone 2011/12 priključen je seniorskoj ekipi i dobio je dres sa brojem 22. Debi kao profesionalac imao je u prvom kolu protiv Remsa i te sezone odigrao je 14 mečeva. Oko na njega bacio je i Čelzi koji je sa njim potpisao ugovor 24. jula 2012. ubrzo nakon što je angažovan Eden. Nije se mnogo zadržao u Londonu pošto je pozajmljen Zulte Varegemu 24. jula 2012. koji nastupa u Belgijskoj ligi. Na debiju protiv Levena postigao je gol, a pred kraj pozajmice desio se i manji incident. Naime, klub je objavio da će Azar preuzeti kapitensku traku od Dejvija de Fauva dotadašnjeg kapitena što je izazvalo negodovanje kod navijača pa je on vratio traku za manje od 24 sata od kada ju je primio.

thorgan-borusia

Odigrao je dvije sezone tokom kojih je odigrao 73 meča i dao 19 golova. Nakon isteka pozajmice ponovo nije bio u prvom planu kod trenera Čelzija pa je poslat na novu pozajmicu, ovaj put u Njemačku. Član Borusije iz Menhengladbaha postao je 5. jula 2014. i debitovao je na meču Kupa Njemačke protiv 08 Homburga dok je prvi meč u Bundesligi upisao 16. avgusta 2014. godine. Stalni ugovor sa njim Borusija je potpisala 23. februara 2015. koji je postao punovažan 1. jula. Ugovor je potpisan na pet godina i traje do 2020. dok je uključena opcija povratka u Čelzi, a transfer je iznosio osam miliona evra.

hazard-belgium

Kada je u pitanju reprezentacija Belgije prošao je sve omaldinske kategorije i prvi put zaigrao je za U15 tim 2008. godine. Prvi nastup u seniorskoj reprezentaciji imao je 29. maja 2013. u prijateljskoj utakmici protiv SAD kada je ušao kao zamjena za Romelua Lukakua. Trebalo mu je tri i po godine da upiše drugi nastup. Igrao je i na Svjetskom prvenstvu ove godine u Rusiji kada je njegova reprezentacija osvojila treće mjesto. Do sada je skupio 19 utakmica i dao je tri gola.