X-Time Out: Bernard

bernard

Iz Brazila je preko Ukrajine stigao do Engleske, a taj put već je dobro poznat mnogim fudbalerima.

Bernard Anisio Kaldeira Duarte rođen je 8. septembra 1992. godine u Belo Horizonteu i igra u veznom redu za Everton. Sa pet godina počeo je trenirati u Komersijal EC do Bariero da bi 2006. stigao u daleko poznatiji Atletiko Mineiro. Tokom perioda u mlađim kategorijama dva puta je prekidao karijeru jer je bio dosta nizak. Za juniore Atletika igrao je do 2011. dok je tokom 2010. bio pozajmljen Demokrati, gdje su uglavnom igrali mladi igrači ekipe iz Mineira koja je nastupala u trećem rangu šampionata Mineiro.

bernard_atleticomg_ap.jpg_95

Nakon što je u 14 mečeva dao 14 golova na 16 utakmica vratio se u Atletiko i zaigrao je za prvi tim kod trenera Dorival Žuniora. Debi je imao protiv Uberabe 23. marta 2011. i igrao je na desnom beku jer je mnogo igrača bilo povrijeđeno pa se silom prilika našao na toj poziciji. Debi u brazilskoj Seriji A imao je 21. maja iste godine protiv Atletiko Paranensea. Tokom prve sezone Bernard je odigrao 23 utakmice da bi 14. septembra predsjednik kluba Aleksander Kalil odbio ponudu Al Ahlija iz Dohe vrijednu 3,4 miliona funti.

Prvi gol u profesionalnoj karijeri postigao je 29. januara 2012. godine protiv Boa Esportea i sezonu završio sa 36 nastupa pri čemu je postigao 11 golova pa je zajedno sa Ronaldinjom i Žoom vodio ekipu do drugog mjesta u ligi. Bio je proglašen za zvijezdu u usponu brazilskog fudbala. To je zainteresovalo mnoge klubove iz Evrope, ali je predsjednik Kalil u decembru odbio ponudu moskovskog Spartaka vrijednu 9,8 miliona funti. Kalil je znao koliko dobrog igrača ima u timu pa je strpljivo čekao priliku da ga proda. Konačno, 30. jula 2013. prihvatio je ponudu Šahtjora iz Donjecka vrijednu 22 miliona funti, iako je igračev otac tvrdio da su bili u razgovorima sa Portom i da je sve bilo sređeno.

Бернард

Ukrajinski tim potvrdio je 8. avgusta da je angažovao Brazilca za 25 miliona evra i da je ugovor potpisan na pet godina. Debitovao je 31. avgusta protiv Metalista iz Harkova kada je u igru ušao umjesto Daglasa Koste. Za Šahtjor je odigrao 96 mečeva i dao 14 golova. Kao slobodan igrač priključio se Evertonu 9. avgusta 2018. i sa njim je potpisao četverogodišnji ugovor i debi je imao 25. avgusta protiv Bornmuta kada je zamijenio Tea Volkota.

Bernard (1)

Debi u dresu Brazila imao je 21. novembra 2012. kod selektora Manoa Menezesa u prijateljskom meču sa Argentinom. Bio je dio ekipe “karioka” na Kupu konfederacija 2013. dok je takođe bio među 23 igrača koji su igrali na Svjetskom prvenstvu u svojoj domovini nakon kojeg više nije igrao za nacionalni tim, a skupio je 14 nastupa na kojima je dao jedan gol.