Počinje “Dan kutija”

fulam vs volvs
picture source: http://www.fulhamfc.com

Engleski fudbal se po mnogo stvari razlikuje u odnosu na ostale lige svijeta, a ono što ga čini unikatnim je čuveni Boksing Dej i utakmice koje se igraju na taj dan. Već duže od 120 godina traje tradicija da engleski klubovi dan poslije Božića igraju ligaške mečeve i tako obilježe praznične dane.

Danas, dan poslije Božića, u engleskim ligama igrat će se mečevi, a Premijeršip će odbrojati svoje 19. kolo koje počinje okršajem Fulama i Volvsa u 13:30 sati te završava utakmicom u kojoj se sastaju Soutempton i Vest Hem večeras od 20:45 sati.

boxing day

Tradicija da se mečevi u engleskim ligama igraju dan poslije Božića potječe još iz 19. vijeka i uprkos brojnim negodovanjima u posljednje vrijeme kako se igrači zbog mečeva tokom praznika previše umaraju, Englezi će teško izbaciti takvu praksu već će najavljenu zimsku pauzu koja se uvodi od naredne sezone vjerovatno pomjeriti poslije Nove godine.

Za postojanje Boksing Deja veže se nekoliko teorija, a ona o kojoj se najviše priča jeste ta da se radi o prvom danu nakon Božića kada bi imućni Englezi darovali svoje sluge. Na ovim prostorima dan nakon Božića naziva se Stjepanovo ili Štefanje, a kod Engleza se koristi izraz Boksing Dej, odnosno Dan kutija.

Dio tradicije je i taj da ulaznice na Boksing Dej budu jeftinije kako bi ih što veći dio ljudi mogao priuštiti, a govori se i da vlasnici godišnjih ulaznica nerijetko poklanjaju svoje ulaznice na ovaj dan.

mancityliverpool

Ipak, Boksing Dej nije kraj spektaklu i prazničnoj atmosferi na stadionima u Engleskoj. Naredni mečevi u Premijeršipu igraju se već 29. i 30. decembra, a onda i 1., 2. i 3. januara kada ćemo gledati možda i meč sezone – okršaj Mančester Sitija i Liverpula na Etihadu.

Kraće rečeno, čeka na 30 utakmica Premijeršipa u ovih devet dana, a šlag na tortu bit će meč koji bi mogao uveliko odrediti tok ove sezone i dati dobar dio odgovora na pitanje ko će biti prvak.