X-Time Out: Mohamed Faje

mohamed faje

Kada je prošlog ljeta stigao u klub mnogi su bili skeptični da li on može pružiti partije dostojne renomea kluba, ali je brzo razuvjerio sve nevjernike i pokazao da je pravo pojačanje slavnog kluba.

Mohamed Faje rođen je 14. septembra 1985 godine u Dakaru i igra na poziciji krilnog centra u Crvenoj Zvezdi. Najmlađi je od petoro djece Dembe i Mame Jumeane Faje dok je njegov najstariji brat Asan igrao košarku za univerzitet Nju Hempšir. Mohamed je bio dio akademije SEED u glavnom gradu Senegala da bi 2002. godine debitovao za reprezentaciju svoje zemlje u kategoriji do 18 godina. Igranje košarke donijelo mu je stipendiju za studiranje u SAD pa je 2006. godine stigao na univerzitet Džordžija Tek, ali tokom prve sezone nije igrao za prvi tim kojem se priključio tek u jesen.

faje senegal

Našao se u timu za novu sezonu mada je imao problema sa povredom zgloba koju je vukao od ljetnjih priprema i kontrolnih utakmica u tom periodu. Postao je starer u ekipi nakon što je saigrač Luis Klinč bio suspendovan do kraja sezone. Imao je problema u igri pa ga je 5. januara 2007. godine trener Pol Hjuit izveo iz igre jer je imao simptome gripe mada je trener sumnjao na mononukleozu.

Muhamed-Faje

Nakon dvije godine napustio je Džordžija Tek i naredne dvije proveo je na univerzitetu SMU. Prijavio se na NBA draft 2010. godine, ali ga niko nije izabrao pa je kroz Ljetnju NBA ligu pokušao da se izbori za ugovor igrajući za Dalas Maverikse da bi potom potpisao ugovor sa ekipom Rio Grande Veli Vajpers koja se takmičila u NBDL ligi. Nakon jedne godine preselio je u Francusku gdje je posta član drugoligaša Hijer-Tulona u kojem je prosječno bilježio 12 poena i pet skokova. Tokom sezone 2012/13 pridružio se Ikaros Kalitei u grčkoj ligi da bi iduće sezone postao član Panelefsinikaosa, a 2014/15 igrao je za Retimno.

faye-promitheas-voles

Državu je promijenio 13. avgsuta 2015. kada je postao član italijanskog Varezea kojeg je napustio na kraju sezone jer je bio pozitivan na anti-doping testu. Bio je suspendovan na šest mjeseci iz košarke da bi 17. jula 2016. potpisao ugovor sa grčkim Promiteas Patrasom, a onda iduće godine otišao u Liban gdje je igrao za Sagese. Dolazak u Crvenu Zvezdu ozvaničen je 4. avgusta ove godine i ugovor je potpisan na jednu godinu. Za sada je opravdao očekivanja trenera Milana Tomića koji je imao veliku želju da ga dovede u tim. Za sada nije pogriješi jer je Faje među najboljim pojedinicma ekipe bilo da je riječ o ABA ligi ili Evrokupu.