X-Time Out: Andrea Trinkijeri

trinkijeri andrea

Godinama je poznat evropskoj, ali i srpskoj javnosti koja ga u posljednje vrijeme sve više upoznaje, a sigurno je da će ostati zapamćen kao prvi stranac koji je sjeo na klupu jednog slavnog kluba.

Andrea Trinkijeri rođen je 6. avgusta 1968. godine u Milanu i trenutno vodi Košarkaški klub Partizan. Trenersku karijeru započeo je kao pomoćnik u Olimpiji iz Milana u periodu od 1998. do 2004. godine. Nakon toga dobio je mjesto prvog trenera u ekipi Vanolija koju je uspio iz treće lige da dovede do drugog ranga takmičenja. Tokom 2007. godine je kratko bio trener drugoligaša Juvekazerte. U sezoni 2008/09 vodio je Veroli sa kojim je osvojio titulu u italijanskoj drugoj diviziji te bio proglašen za trenera godine.

trinkijeri-kantu

Dok je vodio Veroli doveo je sa koledža tada nepoznatog Kajla Hajnsa i stavio ga da igra na poziciju centra iako je ovaj niži od dva metra. To se ispostavilo kao dobra odluka jer je Hajns kasnije napravio sjajnu karijeru i osvojio tri Evrolige. Dobri rezultati nisu prošli nezapaženo pa je njegov sljedeći klub bio prvoligaš Kantu. Kao trener ovog kluba osvojio je Superkup i čak dva puta proglašen za trenera godine 2010. i 2011. godine. Uspio je ovaj klub da dovede do Evrolige gdje je nastupao u sezonama 2011/12 i 2012/13.

trinkijeri-uniks

U junu 2013. godine preuzeo je ruski Uniks Kazanj sa kojim je potpisao jednogodišnji ugovor. Vodio je klub do titule u Kupu Rusije. Takođe je klub bilježio sjajne rezultate u Evrokupu pa je Trinkijeri krajem aprila 2014. godine proglašen za najboljeg trenera ovog takmičenja u sezoni 2013/14. Italijanski trener je ruski tim doveo do finala, a ostvario je rekord Evrokupa sa 64,4 prosječno primljenih poena po meču. Uniks je do finala u Evrokupu stigao sa 20 pobjeda, uz samo dva poraza, od kojih je jedan u beogradskoj Areni protiv Crvene Zvezde (63:52) u prvom meču polufinala. U revanšu Uniks je nadoknadio minus iz prvog meča (84:67) i izborio plasman u finale gdje je u dva meča poražen od španske Valensije.

Andrea-Trinchieri_Brose-Baskets

U junu 2014. godine Trinkijeri je postao trener njemačkog Broze Bamberga sa kojim je potpisao trogodišnji ugovor (2+1). Sa ovim klubom tri puta uzastopno bio je prvak Njemačke, a osvojio je i po jedan Kup i Superkup. Ipak u sezoni 2017/18 klub je bilježio dosta slabije rezultate pa je Trinkijeri dobio otkaz u februaru 2018. godine. U momentu otkaza Bamberg se nalazio tek na desetom mjestu prvenstva Njemačke, dok je u Evroligi sa skorom od osam pobjeda i 14 poraza bio na 13. mjestu. Takođe klub je ispao u četvrtfinalu Kupa od Bajerna. Za trenera Partizana postavljen je 1. novembra 2018. godine i sa Beograđanima je potpisao trogodišnji ugovor.