X-Time Out: Asijer Iljaramendi

asijer iljaramendi

Cijelu karijeru proveo je u dva Reala, ali je mnogo dublji trag ostavio u onom u kojem je ponikao.

Asijer Iljaramendi rođen je 8. marta 1990. godine u Mutrikuu koji se nalazi u Baksiji na obalama Baskijskog zaliva i nastupa za Real Sosijedad. Produkt je omladinske škole ekipe iz San Sebastijana da bi prvu priliku u seniorskom sastavu dobio u B timu Reala i tokom prve sezone odigrao je 27 utakmica na kojima je dao dva gola. U posljednjem kolu sezone 2009-10 kada je prvi tim već osigurao povratak u La ligu dobio je priliku da zaigra u A ekipi tako da će cijelog života pamtiti 19. jun 2010. godine. Odigrao je susret protiv Elčea, ali se na kraju nije radovao jer su izgubili.

asijer-real sosijedad

Debi u najvišem rangu španskog fudbala imao je 23. januara 2011. na utakmici protiv Viljareala dok je idućeg mjeseca kao starter odigrao svih 90 minuta protiv Espanjola. Ipak, te sezone nije se mnogo naigrao pa je uglavom bio u rezervnom timu koji se takmičio u trećem rangu. Iduća sezona pokazala se kao vrlo uspješna za njega pa je odigrao 32 meča i sa ekipom stigao do četvrtog mjesta na tabeli i kvalifikovao se za Ligu šampiona prvi put nakon deset godina dok je dobio nagradu za fudbalera koji je najviše napredovao.

asijer-real madrid

Odlične partije u srednjem redu na poziciji zadnjeg veznog donijele su mu ugovor sa Real Madridom sa kojim je dogovorio saradnju 12. jula 2013. i potpisao šestogodišnji ugovor dok je trenasfer iznosio 32,2 miliona evra što je bila najveća suma koju je “kraljevski klub” izdvojio za španskog igrača. Debi je imao 14. septembra u remiju sa Viljarealom dok je prvi gol postigao 18. decembra protiv Olimpik de Šative u Kupu kralja. Prvi gol za Madriđane u La ligi postigao je 22. februara 2014. protiv Elčea.

Nakon dvije sezone tokom kojih je odigrao 59 utakmica i dao dva gola uslijedio je povratak u Sosijedad sa kojim je 26. avgusta 2015. potpisao šestogodišnju saradnju, a iako nije objavljena visina transfera pretpostavlja se da je iznosila između 15 i 17 miliona evra što je otprilike pola od sume plaćene dvije godine ranije kada je išao u suprotnom smjeru. Tokom sezone 2016-17 zauzeo je drugo mjesto po broju oduzetih lopti i prekinutih dodavanja protivnika od svih igrača iz liga petice iza Čelzijevog N`Golo Kantea.

iljaramendi-spain

Dres reprezentacije obukao je u U17 ekipi sa kojom je stigao do finala Svjetskog prvenstva da bi u odlučujućem meču promašio penal pa je Nigerija uzela trofej. Sa U21 timom igrao je na Evropskom prvenstvu 2013. u Izrealu i bio izabran u idealni tim šampionata. Selektor Žulen Lopetegi pozvao ga je u seniorski sastav marta 2017. da bi debi imao 7. juna u prijateljskom meču sa Kolumbijom. Prvi gol dao je 9. oktobra protiv Izraela u kvalifikacionom meču za Mundijal. Do sada je skupio tri meča uz pomenuti gol.