X-Time Out: Pjotr Zjelinski

piotr-zielinski

Možda je pomalo, ali potpuno nepravedno, zapostavljen u svojoj ekipi gdje obavlja veliki dio posla i veoma je bitan zupčanik u mašineriji koja puca na titulu.

Pjotr Zjelinski rođen je 20. maja 1994. godine u Zabkovicama Šlaskim i igra u veznom redu Napolija. Fudbalom se počeo baviti u lokalnom klub koji nosi isto ime i kao mjesto njegovog rođenja i tu ga je trenirao njegov otac. Kada je napunio 14 godina prešao je u mnogo poznatiji Zablebje iz Lubina za kojeg je nastupao od 2007. do 2011. godine. Tokom tog perioda skrenuo je pažnju nekoliko evropskih klubova na sebe pa su ga u svojim redovima željeli vidjeti Bajer Leverkuzen i Liverpul dok je išao na probe u Fejnord i Herenven.

piotr-zielinksi udineze

Ipak, nije bilo ništa od transfera, a trener Zaglebja František Smuda sa samo 15 godina priključio prvom timu. Ipak, tokom 2011. prešao je u Udineze čiji skauti su ga primijetili na jednom omladinskom turniru. Prvu sezonu u Udinama proveo je u omaldinskom timu da se prvoj ekipi priključio 2012. a prvi nastup imao je 2. novembra kada je u sudijskoj nadoknadi vremena zamijenio legendu kluba Antonija di Natalea u utakmici protiv Kaljarija. Član Udinezea bio je četiri sezone, ali je samo tokom prve dvije igrao pa je skupio 19 nastupa da bi druge dvije proveo u Empoliju kao pozajmljen igrač. Odmah je postigao gol na debiju i za klub iz istoimenog mjesta skupio je 63 meča na kojima  je protivničke mreže tresao pet puta.

pjotr zjelinski

Pred kraj sezone počele su špekulacije o transferu u Napoli što se i obistinilo 4. avgusta 2016. kada je sa sjevera Italije otišao na jug u transferu vrijednom 16 miliona evra. Njegov potencijal Udineze nije znao da iskoristi, ali Napoli jeste pa je postao jedan od bitnijih igača sredine terena ne samo u svom timu već i u Seriji A. Ustalio se u prvom timu mada je nekoliko puta imao problema sa povredama tako da je propustio određen broj utakmica. Debi je imao 21.avgusta protiv Peskare i u igru je ušao u 71. minutu umjesto Mareka Hamšika. U Ligi šampiona debitovao je 13. septembra protiv kijevskog Dinama pred domaćim navijačima da bi 2. decembra protiv Intera postigao svoj prvi gol za novi tim. Ove sezone odigrao je 19 utakmica i dao tri gola.

zjelinski-poljska

Dres reprezentacije Poljske obukao je u U15 timu, a potom su se nizali nastupi za U16, U17, U18, U19 i U21 selekciju da bi debi u seniorskom sastavu imao 4. juna 2013. u prijateljskoj utakmici sa Lihtenštajnom. Prvi gol za nacionalni tim postigao je u prijateljskom meču sa Danskom 14. avgusta 2014. Do sada je skupio 89 utakmica u dresu najjačeg tima Poljske i dao je 15 golova.