Polufinala kao finale

danska-francuska
picture source: www.marca.com

Navijačima u Hamburgu večeras će na ulaznicama pisati da imaju karte za polufinala, ali one vrijede kao za samu finalnu predstavu. Najbolje iz modernog rukometa okuplja se na završnom vikendu Svjetskog prvenstva koje prvi put u istoriji organizuju dvije zemlje. Upravo Njemačka i Danska mogu da se nađu u borbi za trofej u nedelju u Herningu, ali Skandinavci prethodno danas moraju da savladaju Francuze , a “panceri” Norvežane.

Prvi okršaj donosi za nijansu veće uzbuđenje, jer će olimpijski prvak predvođen Mikom Hansenom udariti na dvostrukog svjetskog šampiona koga je usred turnira iznenada pojačao otpisani Nikola Karabatić.

Poslije operacije stopala krajem oktobra, jedan od najboljih rukometaša svih vremena trebalo je da pauzira između četiri i šest mjeseci, ali se pojavio usred Šampionata i unijeo dodatnu energiju.

hansen-karabatić

Ako već moramo da igramo sa Danskom, bolje da se sastanemo u Hamburgu, nego u nedelju pred njihovim navijačima. Znamo da imaju svih osam pobjeda do sada, ali naš poraz od Hrvatske ne znači ništa, meč nije imao rezultatski značaj za nas. Zadržali smo pobjednički mentalitet pred odlučujuće okršaje – poručio je Karabatić, koji će se boriti za nestvarno deseto zlato sa velikih nadmetanja, a peto svjetsko.

Njemci od 2007. čekaju svjetsku titulu, a evropski tron i olimpijska bronza iz 2016. nisu zadovoljili apetite ambicioznih “pancera”. Norvežani nemaju čitav istorijat osvajanja odličja, ali su posljednjih godina napravili “bum” – na megdan domaćinu idu kao aktuelni svjetski viceprvaci.