X-Time Out: Bernardo Silva

bernardo-silva

Njegov dolazak iz Portugala u Englesku ustalasao je fudbalsku javnost koja je bila skeptična po pitanju visine transfera jer je mislila da ne zaslužuje da toliki novac bude izdvojen za njega.

Bernardo Silva rođen je 10. avgusta 1994. godine u Lisabonu i igra u veznom redu Mančester Sitija. Produkt je omladinske škole Benfike u kojoj je od 2002. do 2013. igrao za mlađe kategorije. Član seniorskog tima postao je 2013. nakon što je sa juniorskim timom stigao do šampionske titule, a debi je imao u B timu na meču druge lige protiv Trofenšea na svoj 19. rođendan. Debi u A timu imao je 19. oktobra iste godine u trećem kolu Kupa Portugala protiv trećeligaša Sinfaeša ušavši u igru u 80. minutu. Njegove dobre partije za B tim “orlova” nisu ostale neprijemjećene pa je dobio nagradu za igrača koji je najviše napredovao.

silva-benfika

Za B ekipu odigrao je 38 mečeva i dao sedam golova dok je za A tim nastupio samo jednom pa je 7. avgusta 2014. uslijedila jednogodišnja pozajmica Monaku. Deset dana kasnije debitovao je za klub iz Monte Karla protiv Bordoa zamijenivši Lukasa Okamposa na poluvremenu. Prvi start u dresu Monaka imao je 21. septembra protiv Gengana dok je 14. decembra dao prvi gol. Benfika je 20. januara 2015. saopštila da je prodala Silvu Monaku za 15,7 miliona evra što će se pokazati kao loš poslovni potez jer je Bernardo napravio veliku karijeru i za mnogo veće pare otišao u Englesku. Novi ugovor sa “kneževima” potpisao je 10. aprila 2015. i trebalo je da ostane u klubu sve do 2020. mada od toga nije bilo ništa.

silva-monaco

Tokom dvije sezone na Luju drugom pružao je fenomenalne partije i bio jedan od glavnih igrača ekipe koja je stigla do polufinala Lige šampiona kao i titule šampiona Francuske. Na 86 utakmica dao je 22 gola pa je 26. maja 2017. Mančester Siti objavio da stiže u njegove redove. Potpisao je petogodišnji ugovor i pretpostavlja se da je transfer iznosio 50 miliona evra. Prvi gol za “građane” postigao je 13. februara 2018. protiv Bazela u osmini finala Lige šampiona.

bernardo silva

Bio je član U19 nacionalne selekcije Portugala sa kojom je stigao do polufinala Evropskog prvenstva i bio među deset najtalentovanijih igrača da bi potom bio dio i U21 ekipe. Debi za A tim Portugala imao je 31. marta 2015. u prijateljskom ogledu snaga sa Zelenortskim ostrvima (Kape Verde). Zbog povrede nije bio član ekipe koja je 2016. postala šampion Evrope dok je do sada skupio 33 nastupa na kojima je dao tri gola. Rođak je Matildea Fidalga koji je takođe fudbaler i nastupa za Bragu.