X-Time Out: Lukaš Fabijanski

lukaš fabijanski

Jedan je iz plejade mlađih poljskih golmana koji su se proslavili van granica domovine, a već više od deset godina stanovnik je Ostrva.

Lukaš Fabijanski rođen je 18. aprila 1985. godine u Kostrzinu na Odri i golman je Vest Hema od ove sezone. Kao omladinac promijenio je veliki broj klubova, a fudbalom je počeo da se bavi u Poloniji Slubice da bi nakon samo jedne godine promijenio tim i prešao u MSP akademiju gdje je takođe ostao samo sezonu. Potom je bio u Lubušaninu Drezdenko, zatim Sparti Brodnica, Mišku Gnijeznu i na kraju je 2004. stigao u Leh iz Poznanja. Tu nije dobio pravu šansu u seniorskom timu pa je tokom zime 2005. prešao u Legiju iz Varšave gdje mu je konkurencija među stativama bio Artur Boruc. Kada je Borc prodat Seltiku Fabijanski je postao starter i debitovao je na meču sa Arkom iz Gdinje 24. jula 2005.

fabijanski-arsenal

Odigrao je 30 mečeva i primio 17 golova da bi 2006. i 2007. dobio Fudbalskog oskara kao nagradu za najboljeg golmana poljske prve lige. To ga je preporučilo Arsenalu koji ga je doveo 11. maja 2007. za 2,1 milion funti. Debi je imao protiv Njukasla u Liga kupu 25. septembra iste godine Ipak, nije se mnogo naigrao u klubu iz Londona iako je menadžer Arsen Venger bio ubjeđen da će on postati najbolji čuvar mreže Premijer lige. Bio je zamjena Manuelu Almuniji i zemljaku Vojčehu Ščešnom pa je skupio 32 nastupa tokom sedam sezone pa je 2014. odlučio da potraži novu sredinu.

fabijanski svonsi

Sa Svonsijem je potpisao ugovor 29. maja kao slobodan igrač jer mu je istekao ugovor sa Arsenalom. Debi je imao 16. avgusta protiv Mančester Junajteda na Old Trafordu i do prošle godine odigrao je 159 utakmica. “Čekićari” su za njega platili sedam miliona funti prošle godine i potpisao je trogodišnji ugovor.

łukasz-fabiański-poland

Bio je član U21 reprezentacije Poljske dok je sa seniorskim timom bio učesnik Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine kao zamjena za Artura Boruca i Tomaša Kuščaka. Do sada je skupio 47 nastupa mada je konkurencija više nego paklena.