X-Time Out: Felipe Kaisedo

Felipe-Caicedo

Kao mlad igrač stigao je u veliki klub u kojem nije uspio da se probije pa je često bio slat na pozajmice dok je sada ponovo u velikom klubu u kojem igra skoro pa standardno ove sezone.

Felipe Kaisedo rođen je 5. septembra 1988. godine u Gvajakvilu i igra napadača u Laciju. Fudbalom se počeo baviti u Barseloni 2002, ali onoj iz rodnog Ekvadora i tu ostao dvije godine da bi potom bio član Rokafuertea, a tokom sezone 2005-06 potpisao je ugovor sa Bazelom kada je imao samo 17 godina. Dvije sezone proveo je na Sent Jakobs parku gdje je odigrao 45 mečeva i dao 11 golova da bi 31. januara 2008. Mančester Siti objavio je da je sa njim potpisao uvogor na četiri i po godine vrijedan sedam miliona evra što je bio jedan od najećih transfera u švajcarskoj ligi.

Felipe-Caicedo-of-Manchester-City

Upoređivali su ga sa Brazilcem Adrijanom dok je debi imao 10. februara protiv gradskog rivala Mančester Junajteda, a sezonu je završio sa deset nastupa u kojima je uvijek ulazio kao zamjena. Prvi gol dao je u Kupu UEFA protiv Rasing Santandera dok je početkom sezone 2009-10 htio da napusti klub jer nije dobio veću minutažu, a Siti je u to vrijeme doveo Roke Santa Kruza, Emanuela Adebajora i Karlosa Teveza tako da je imao paklenu konkurenciju u vrhu napada. Sa Sportingom iz Lisabona dogovorio se 23. jula oko jednogodišnje pozajmice sa opcijom otkupa ugovora. Ipak, to nije potrajalo pa je već u januaru nakon samo sedam mečeva napustio ekipu i 8. januara prešao na pozajmicu u Malagu nakon što je odbio ponudu Hala da bude član ovog tima.

caicedo-moskow

Prvi gol za ekipu sa juga Španije dao je protiv Rasing Santandera 14. februara i pomogao timu da izbjegne ispadanje iz La lige i na 18 utakmica mrežu je zatresao četiri puta. Samo jedan sat prije isteka prelaznog roka postao je član Levantea koji se vratio u La ligu i tokom sezone 2010-11 odigrao je 27 mečeva na kojima je dao 13 golova. Interesovanje za njega pokazala je moskovska Lokomotiva koja ga je dovela u svoje redove 25. jula 2011. i sa njim potpisala četverogodišnji ugovor vrijedan sedam i po miliona evra. Debi je imao protiv Volge da bi prvi gol dao 28. avgusta 2011. Dvije sezone proveo je u glavnom gradu Rusije i 11 puta bio strijelac u 52 meča da bi 2014. prihvatio ponudu Al Džazire za koju je igrao devet puta i dao četiri gola.

caicedo-ecuador

Uslijedio je povratak u Španiju pa je 15. jula 2014. zadužio dres Espanjola i tu ostao tri sezone u kojima je postigao 19 pogodaka na 93 susreta. To ga je preporučilo Laciju pa je 2. avgusta 2017. potpisao ugovor sa Rimljanima vrijedan dva i po miliona evra i debi je imao protiv Spala 20. septembra dok je prvi gol u Seriji A postigao 3. decembra protiv Sampdorije. Reprezentativac Ekvadora bio je od 2005. do 2017. i dao je 22 pogotka u 68 utakmica, a povlačenje iz nacionalnog tima objavio je nakon što je selektor Gustavo Kvinteros dobio otkaz.