X-Time Out: Lukas Leiva

lucas leiva

Iako bi mnogi pomislili da je ovaj Brazilac već veteran jer je godinama na velikoj sceni to nije tačno i pred njim je još nekoliko godina aktivnog igranja.

Lukas Leiva rođen je 9. januara 1987. godine u Duradosu i igra zadnjeg veznog igrača u Laciju. Karijeru je započeo u Gremiju i jednu sezonu proveo u juniorskom timu da bi potom postao član seniorske ekipe i igrao je u veznom redu. Tokom 2006. postao je šampion Rio Grande de Sul prvenstva (šampionat Gaučo) prvi put nakon 2001. dok je takmičenje u brazilskoj Seriji A završio na trećem mjestu. Leiva je postao najmlađi igrač koji je dobio Zlatnu loptu nagradu mjesečnog časopisa Placar koja se dodjeljuje najboljem igraču Brazila, a ranije su je dobijale legenede poput Zika, Falkaa, Kareke, Aleksa, Romarija, Robinja, Kake i Karlosa Teveza.

lucas gremio

Odmah poslije toga veliku zainteresovanost za njega pokazali su brojni španski klubovi kao i milanski Inter dok je najkonkretniji bio Liverpul pa je sa njim potpisao ugovor 13. maja 2007. vrijedan šest miliona funti. Nekoliko mjeseci proveo je u klubu i prvu priliku trener Rafael Benitaz dao mu je tek u novembru da bi prvi gol za “redse” dao 27. januara 2008. u FA kupu protiv Havant end Voterluvila i tako postao prvi Brazilac koji je dao gol za Liverpul.

leiva-liverpool

Iako je mnogo obećavao na početku karijere nije to ostvario na Enfildu gdje se zadržao deset godina i skupio 247 nastupa te dao jedan gol u Premijeršipu dok je tresao mreže na mečevima FA Kupa. Nakon deset godina uslijedio je rastanak pa je 18. jula 2017. preselio na Apeninsko poluostrvo i potpisao ugovor sa Lacijom vrijedan pet miliona funti. Debi je imao protiv Juventusa u Superkupu Italije 13. avgusta dok je prvi gol dao protiv Zulte Varegema u Ligi Evrope.

lucas brazil

Bio je kapiten U20 reprezentacije Brazila i vodio je tim do titule prvaka Južnoameričkog prvenstva i trebalo je da sa ekipom nastupi na Svjetskom prenstvu za isti uzrast, ali ga je povreda omela u tome. Prvi meč za Brazil odigrao je 7. oktobra 2006. protiv Kuvajta u prijateljskoj utakmici. Skupio je 24 nastupa na kojima se nije upisao među strijelce. Bio je učesnik Olimpijskih igara u Londonu 2012. i dobio je crveni karton u polufinalnom obračunu sa Argentinom nakon duela sa saigračem iz ekipe Havijerom Maskeranom.