X-Time Out: Džejdon Sančo

sancho

Nije uspio u domovini da se nametne u velikom klubu pa je odlučio da sreću iskuša na drugom mjestu i ove sezone odlično mu ide.

Džejdon Sančo rođen je 25. marta 2000. godine u Kambervelu distriktu južnog Londona i igra krilo u Borusiji iz Dortmunda. Njegovi roditelji su porijeklom sa Trinidada i Tobaga dok je on odrastao u Keningtonu, a najbolji prijatelj u djetinjstvu bio mu je Reis Nelson, takođe fudbaler, koji je živio u komšiluku sa kojim je igrao na turnirima. Kada je imao sedam godina pridružio se Votfordu, a zbog dugog puta na trening klub mu je obezbijedio smještaj u Herfild akademiji kada je imao 11 godina. Sve do 14. bio je njihov član da bi se marta 2015. preselio u redove Mančester Sitija koji je platio Votfordu 66.000 funti kao kompenzaciju za treninge koja bi mogla da naraste do 500.000 funti.

Sancho Rovers

Sa odličnim partijama nastavio je i u akademiji “građana” i jedan od čelnika ekipe kazao je da će veoma brzo stići u prvi tim, ali do njega nikada nije stigao. Jula 2017. Sančo je želio da napusti ekipu jer u ugovoru nije dobio stavku o obaveznoj minutaži u utakmici. Siti je zamijenio Borusijom Dortmund sa kojom je 31. avgusta 2017. potpisao ugovor vrijedan osam miliona funti i odmah je priključen prvom timu. Debi je imao 21. oktobra protiv Ajntrahta kada je dobio posljednji šest minuta na terenu i postao prvi Englez koji je zaigrao za “milionere”.

sančo-borusija

Prvi put u startnoj postavi našao se 14. januara 2018. protiv Volfzburga da bi prvi gol postigao 21. aprila protiv Bajer Leverkuzena. Novim ugovorom predviđeno je da na Vestfalenu ostane do 2022. a proglašen je najboljim igračem prošlog oktobra. Ove sezone odigrao je 21 utakmicu za Borusiju i dao je sedam golova te je treći strijelac tima iza Marka Rojsa i Paka Alkasera.

jadon-sancho

U reprezentaciji Engleske prvo je zaigrao za U16 tim da bi potom bio član U17 i U19 ekipe dok je poziv u seniorski tim dobio 4.oktobra prošle godine za utakmice Lige nacija protiv Hrvatske i Španije. Debi je imao na meču sa Hrvatima 12. oktobra kada je u igru ušao kao zamjena u 78. minutu. Do sada je skupio ti nastupa.