X-Time Out: Matijas Ginter

Matthias-Ginter

Drugu sezone zaredom veoma je bitan član ekipe dok u prijašnjoj nije imao toliku minutažu, a sada je pokazao da njegovi bivši poslodavci nisu bili u pravu kada su ga se odrekli.

Matijas Ginter rođen je 19. januara 1994. godine u Frajburgu im Brajsgau i štoper je Borusije iz Menhengladbaha. Fudbalsku karijeru započeo u Marhu prije nego je prešao u mladi sastav Frajburga tokom sezone 2005-06 sa kojim je osvojio juniorski Kup Njemačke. Januaru 2012. prebačen je u prvi tim Frajburga, djelimično zbog gubitka velikog broja igrača prvog tima tokom zimskog prelaznog roka. Svoju prvu profesionalnu utakmicu odigrao je protiv Augzburga 21. januara 2012. godine, a ušao je u 70. minutu meča da bi u 88. minutu postigao gol, a njegov tim zabilježio pobjedu.

ginter-frajburg

Postao je najmlađi strijelac u istoriji kluba Frajburga u Bundesligi da bi dva dana kasnije potpisao je ugovor o pristupanju prvom timu. Poslije dvije sezone tokom kojih je odigrao 70 susreta i dao dva gola uslijedio je prelazak u Borusiju iz Dortmunda sa kojom je 17. jula 2014. godine potpisao petogodišnji ugovor. Prvu utakmicu odigrao je 13. avgusta kada je njegov tim osvojio Superkup Njemačke pobijedivši Bajern Minhen na svom stadionu.

Matthias-Ginter (1)

U tri sezone koliko je proveo na Vestfalenu skupio je 67 utakmica i dao tri gola da bi 4. jula 2017. godine potpisao petogodišnji ugovor sa imenjakom iz Menhengladbaha vrijednim 17 miliona evra.

 ginter-germany

Ginter je igrao za reprezentaciju Njemačke do 18, 19 i 21 godine, a kasnije i za seniorski nacionalni tim. Za selekciju do 21. godine zaigrao je na Evropskom prvenstvu u Češkoj, 2015. godine i nastupio na sva četiri meča. Za seniorski tim “pancera” zaigrao je prvi put 5. marta 2014. godine na prijateljskoj utakmici protiv Čilea na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a njegov tim slavio je rezultatom 1:0. Juna 2014. pozvan je da igra za nacionalni tim na Svjetskom prvenstvu u Brazilu na kojem je Njemačka stigla do titule, a on bio najmlađi igrač u sastavu mada nije zaigrao ni na jednoj utakmici. Za njega je Brazil srećna zemlja pošto je nastupio i na Olimpijskim igrama 2016. i stigao do drugog mjesta. Osvojio je i Kup konfederacija 2017., a bio je član ekipe na Mundijalu u Rusiji prošle godine gdje se nisu proslavili i zapeli su u grupnoj fazi takmičenja.