X-Time Out: Klaudio Pizaro

klaudio pizaro

Veteran u kopačkama vratio se prošle godine u ekipu u kojoj je igrao najbolji fudbal i tu će vjerovatno završiti karijeru jer je lakše naći trenera koji je isto godište kao on nego aktivnog igrača.

Klaudio Pizaro rođen je 3. oktobra 1978. godine u peruanskom Kalau i igra na poziciji napadača u Verderu. Odrastao je u Santjago de Surko, mjestu pokraj glavnog grada Lime i fudbal je počeo igrati u Akademiji Kantolao da bi profesionalnu karijeru započeo u Deportivo Peskeru, malom klubu iz mjesta Čimbote na sjeveru Perua kada je imao 17 godina. Prve sezone odigrao je 16 mečeva i dao tri gola da bi iduće dao 11 golova u 41 meču pa je uslijedio transfer u Alijacu iz Lime. Tu se zadržao dvije sezone tokom kojih je postigao 26 golova u 44 nastupa što je zapalo za oko skautima Verdera koji su u to vrijeme odlično radili i imali odličnu omladinsku školu.

pizaro bajern

I tu je oduševio čelnike kluba kao i navijače širom planete te je u dvije sezone protivničke mreže tresao 29 puta, a odigrao je 59 utakmica. Kako to obično biva u Njemačkoj najbolji odlaze u Bajern pa je tako bilo i sa Klaudijom tokom prve sezone dao je 15 golova na 30 utakmica Bundeslige i bio ključan igrač u osvajanju šampionske titule. Šest godina proveo je u Minhenu i za to vrijeme odigrao 174 utakmice na kojima je dao 71 gol. Pošto mu je ugovor isticao na kraju sezone 2006/07 pregovarao je o produžetku, ali su pregovori propali jer je on tražio mnogo više od onog što su mu čelnici bavarskog tima ponudili. To ga je navelo da promijeni sredinu, ali i državu pa je 1. jula 2007. potpisao saradnju sa Čelzijem na četiri godine i stigao je kao slobodan igrač te postao prvi Peruanac koji je zaigrao za klub sa Stemford Bridža.

pizaro-čelsi

Kasnije je priznao da je na odluku o dolasku u London dosta uticao zemljak Nolberto Solano koji je godinama igrao na Ostrvu kao i saigrač iz Bajerna Oven Hargrivs. Nije ispoštovao ugovor do kraja pa je otišao nakon dvije sezone tokom kojih nije ostavio dublji trag i dao je svega dva gola na 21 meču što je bilo daleko ispod očekivanja. Vratio se u Verder 15. avgusta 2008. kao pozajmljen igrač da vrati formu i uspio je u tome pošto je na 26 utakmica dao 17 golova pa ga je klub sa Vezera otkupio od Čelzija dok je on postao najbolji strijelac Bundeslige kada su u pitanju stranci.

pizaro-keln

Tri sezone ostao je u Verderu i u četiri sezone drugog navrata odigrao je 103 utakmica na kojima je dao 60 golova. Onda je 26. maja 2012. uslijedio novi povratak u Bajern sa koji je dogovorio jednogodišnju saradnju, a ostao je tri. Bio je uglavnom zamjena pa je na 50 mečeva skupio 16 golova da bi 7. septembra 2015. ponovo otišao u Verder, treći put u karijeri. Ostao je dvije godine i dao 15 golova na 47 utakmica, a sa 37 godina postao je najstariji igrač koji je postigao het-trik u Bundesligi. Sezonu 2017-18 proveo je u Kelnu gdje se nije naigrao pa je na 16 mečeva dao samo jedan gol i onda po četvrti put stigao u Verder sa kojim je 29. jula prošle godine potpisao jednogodišnji ugovor. Ove sezone odigrao je 19 mečeva i dao tri gola.

pizaro-peru

Na debiju za reprezentaciju Perua dao je gol protiv Ekvadora u februaru 1999. godine da bi 23. avgusta 2003. postigao najbrži gol u istoriji svoje reprezentacije i to se desilo nakon smo 18 sekundi utakmice sa Meksikom. Nastupe za Peru okončao je 2016. i do tada je skupio 85 utakmica na kojima je dao 20 golova.