X-Time Out: Aleks Mekarti

alex-mccarthy

Stigao je u iskusne igračke godine dok je pred njim još mnogo utakmica i s pravom se može reći da je tek sada stupio na veliku scenu.

Aleks Mekarti rođen je 3. dcembra 1989. godine u Gildfordu i golman je Sauthemptona. Karijeru je započeo kao dječak u Vimbldonu i Vikomb Vonderersima prije nego se pridružio Ridingu koju mu je dao stipendiju kada je imao 16 godina. Bio je stalni član akademije tokom dvije godine dok je u grupi bio sa Džemom Karasanom, Aleksom Pirsom i Gilfijem Sigurdsonom. Prvo seniorsko iskustvo imao je avgusta 2007. kada je pozajmljen poluprofesionalnom Vokingu gdje je samo jednom stao na gol da bi potom isti broj utakmica odigrao za Kembridž Junajted iduće godine kao i dvije za Tim Bat iste godine dok je 2009. četiri puta stajao na golu Alderšot Tauna.

aleks-riding

Poslije igranja u nižim ligama Engleske uslijedila je pozajmica Jeovil Taunu koji se takmičio u trećoj ligi za kojeg je tokom sezone 2009/10 branio čak 44 puta. U 2010. kao pozajmljen igrač stao je  na gol Brentforda da bi i potom nastavio sa pozajmicama mada u daleko poznatijim klubovima. Tako je u 2011/12 bio član Lidsa za kojeg je odigrao šest utakmica da bi iduće sezone stigao u Ipsvič Taun i branio deset puta. Nakon što je debitovao u Premijer ligi ostvario je podvig pošto je igrao u svih šest rangova takmičenja do 22. godine. Za Riding je skupio 70 nastupa i 29. avgusta 2014. pridružio se Kvins Park Rendžersima dok detalji ugovora nisu otkriveni.

alex crystal palace

Debi je imao protiv Liverpula i nakon toga branio još dva puta te je napustio ekipu nakon samo jedne sezone. Postao je član Kristal Palasa za tri i po miliona funti i 23. jula 2015. potpisao je četverogodišnji ugovor da bi 8. avgusta odigrao prvu utakmicu protiv Norviča. Jedna sezona i sedam nastupa učinak su u Palasu da bi potom 1.avgusta 2016. postao član Sauthemptona sa kojim je dogovorio trogodišnju saradnju. Bio je rezerva Frejseru Fosteru da bi preuzeo njegovo mjesto nakon što je prvi čuvar mreže pao u formi. Prošlog ljeta produži je saradnju na nove četiri godine čime je postao jedan od najplaćenijih igrača ekipe.

aleks-engleska

Za U21 reprezentaciju Engleske upisao je tri nastupa dok je bio na najširem spisku igrača selekcije Velike Britanije za Olimpijske igre u Londonu 2012, ali nije izabran. Maja 2013. pozvan je u seniorski tim za prijateljske mečeve sa Republikom Irskom i Brazilom mada nije dobio priliku da bi debi imao skoro pet i po godina nakon prvog poziva i to na prijateljskom susretu sa SAD na Vembliju 15. novembra prošle godine.