X-Time Out: Filip Mladenović

filip mladenovic

Poslije lošije sezone u kojoj se nije naigrao sada je stigao u klub koji ozbiljno prijeti da dođe do prve šampionske titule svoje države.

Filip Mladenović rođen je 15. avgusta 1991. godine u Čačku i igra lijevog beka za poljsku Lehiju iz Gdanjska dok je povremeni reprezentativac Srbije. Ponikao je u redovima Borca za čiji seniorski tim je debitovao u sezoni 2010/11 tokom koje je odigrao 31 meč i privukao pažnju Crvene Zvezde i Partizana. Zvezda je bila brža i konkretnija dok je na njegovom dovođenju insistirao tadašnji trener Robert Prosinečki pa je na Marakanu stigao 17. decembra 2012. i potpisao četverogodišnji ugovor sa crveno-bijelima. Te sezone odlično je igrao pa je izabran u idealni tim šampionata Srbije.

filip-mladenovic-zvezda

Tokom ljeta 2013. sa Zvezdom je nastupio na Urenkupu u Švajcarskom gdje su poraženi od Bazela (1:2), a on je dao gol i bio proglašen igračem utakmice, ali je odbio da primi nagradu jer je njegov tim bio poražen. Kod trenera Rikarda sa Pinta igrao je lijevog beka i Portugalac je rekao da ga on mnogo podsjeća na njegovog sunarodnika Fabija Koentraa. Kada je Sa Pinto digao sidro zbog lošeg stanja u klubu za njim je krenuo veliki broj igrača pa je Mladenović 5. oktobra 2013. zatražio da ode iz kluba da bi 23. novembra postao slobodan igrač. Dolaskom Slaviše Stojanovića za trenera Mladenović se zajedno sa Markom Vešovićem vratio u tim da bi 23. februara 2014. potpisao trogodišnji ugovor sa Bate Borisovim.

mladenović-standard

Prethodno je Zvezda odbila da ga proda francuskom Evijanu za 700.000 evra i 20 odsto od narednog transfera. Prije nego je potpisao ugovor sa Bjelorusima propao mu transfer u sadašnji klub. Nakon sjajnih igara u dresu Borisova u grupnoj fazi Lige šampiona (šest mečeva, dva gola) vratio se na veliku scenu i u januaru 2016. potpisao je ugovor sa njemačkim bundesligašem Kelnom. Krajem decembra napustio je Keln i karijeru nastavio u Standardu iz Liježa. U Belgiju je stigao na poziv srpskog trenera Aleksandra Jankovića, potpisavši ugovor do ljeta 2021. Odlaskom trenera Jankovića promijenio mu se status, a kod novog trenera Rikarda sa Pinta, sa kojim je sarađivao i u Zvezdi nije uspio da se izbori za mjesto u timu. Odigrao je samo osam utakmica i krajem januara 2018. prešao u poljsku Lehiju.

 Filip-Mladenović-srbija

Za reprezentaciju Srbije debitovao je 31. maja 2012. godine na prijateljskom susretu protiv Francuske (0:2) u Remsu kada je selektor bio Siniša Mihajlović i odigrao je šest utakmica te se nije upisao u strijelce.