X-Time Out: Martin Kaseres

martin kaseres

Prošao je veliki broj klubova u kojima je dobro igrao, ali ni u jednom nije ostavio posebno dubok trag te je često bio rezerva.

Martin Kaseres rođen je 7. aprila 1987. godine u Montevideu i igra štopera u Juventusu i reprezentaciji Urugvaja. Karijeru je započeo u Defensoru iz rodnog mjesta i vrlo mlad je postao sastavni dio prvog tima za kojeg je u sezoni 2006/07 odigrao 26 utakmica. U februaru 2007. godine Kaseres je stigao u Španiju, tačnije Viljareal koji ga je odmah po dolasku poslao na pozajmicu u Rekreativo gdje je bio jedan od igrača koji su najviše igrali sa 2988 odigranih minuta te sezone. Skupio je 34 utakmice i dao dva gola da bi ga u svoje redove dovela Barselona bez da je odigrao jednu utakmicu za Viljareal. U najveći grad Katalonije stigao je 4. jula 2008. godine za 16,5 miliona evra, ali se nije mnogo naigrao pa je slat na pozajmice u Juventus i Sevilju.

martin-caceres-barcelona

Kaseres je jednu sezonu proveo u Barsi i bio tek četvrti štoper iza Rafaela Markeza, Žerara Pikea i Karlesa Pujola. U Ligi šampiona odigrao je tri utakmice, ali u finalu kada je Barselona savladala Mančester Junajted nije igrao. Pozajmica Juventusu uslijedila je 6. avgusta 2009. s tim što je italijanski prvoligaš imao pravo otkupa na kraju sezone za 11 miliona evra. Za Juve je debitovao u predsezoni protiv svog bivšeg kluba Viljareala kada je ušao kao zamjena za Džonatana Zebinu. Sezona je za Kaseresa vrlo dobro počela kada je dao pogodak u svom debiju protiv Lacija u gostujućoj pobjedi. Pod vođstvom trenera Ćire Ferare postao je stalni član ekipe sve dok ga brojne povrede nisu omele. U januaru 2010. zadobio je težu povredu zbog koje ga nije bilo na fudbalskim travnjacima nekoliko mjeseci.

kaseras-sevilja

Poslije jedne sezone vratio su u Španiju i 30. avgusta 2010. otišao je na pozajmicu u Sevilju gdje je počeo igrati na mjestu desnog bočnog igrača. Kaseres je 1. maja 2011. bio teže povrijeđen nakon što je Majkl Jakobsen iz Almerije brutalno startovao na njega. Jakobsen je dobio direktan crveni karton, a Kaseres je bio otpisan do kraja sezone. Neočekivano se oporavio i zaigrao u dvije posljednje utakmice te sezone. Na kraju sezone Sevilja je dogovorila kupovinu iz Barselone, ali je već u sljedećem zimskom prelaznom roku pozajmljen Juventusu, gde je već bio na pozajmici dvije sezone ranije. Tokom druge pozajmice ostvario je 11 nastupa i dao jedan gol da bi ga ekipa otkupila 25. maja 2012. i sa njim potpisala četverogodišnji ugovor.

kaseras-lacio

Četiri sezone proveo je u Torinu i odigrao 51 susret te dao dva gola, a potom 2017. kao slobodan igrač otišao u Sauthempton. Tu je odigrao samo jednu utakmicu da bi nakon tri mjeseca dobio otkaz. Jednogodišnji ugovor sa Lacijom potpisao je 8. januara 2018. sa opcijom produžetka na još jednu i nakon deset utakmica i jednog postignutog gola da bi 29. januara ove godine ponovo stigao u Juventus na petomjesečnu pozajmicu.

 kaseras-urugvaj

Za U20 reprezentaciji Urugvaja zaigrao je na Svjetskom prvenstvu 2007. da bi iste godine proglašen najboljim defanzivcem prvenstva Južne Amerike za mlade. Debi za seniorski tim imao je 12. septembra 2007. protiv Južne Afrike u prijateljskom meču i bio je učesnik SP 2010. Sa nacionalnom selekcijom postao je šampion Kopa Amerike 2011. godine dok je takođe igrao na mundijalima 2014. i 2018. godine. Do sada je odigrao 86 utakmica i dao četiri gola.